Charles de Kerchove de Denterghem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles de Kerchove de Denterghem

Charles graaf de Kerchove de Denterghem (1819 - februari 1882) was een ingenieur en Belgisch liberaal politicus. Hij was de zoon van burgemeester Constant de Kerchove de Denterghem van Gent en telg uit een zeer gefortuneerde familie. Zijn zoon Oswald werd provinciegouverneur in Henegouwen.

Hij nam de leiding van de Liberale Associatie in handen die onder leiding van zijn vader Constant de gemeenteraadsverkiezingen in 1854 had verloren en werd burgemeester van Gent (1857-1881), provincieraadslid voor Oost-Vlaanderen en senator voor de liberale partij.

Onder zijn burgemeesterschap werd het stadsonderwijs in Gent gevoelig uitgebreid en het Gentse zuidkwartier heringericht. Er is in Gent een laan naar hem vernoemd, de Charles de Kerchovelaan waar een gedenkzuil voor hem werd opgericht. De weg is een deel van de stadsring R40.

In 1870-1871 kocht hij de gronden van de voormalige Gentse citadel aan, die na de val van Napoleon Bonaparte werd afgebroken. Op deze gronden werd het Citadelpark aangelegd.

Kerkhovenoorlog in Gent[bewerken]

De Kerchove de Denterghem besliste dat op de nieuwe begraafplaatsen, die door een besluit van keizer Jozef II buiten de stad moesten liggen, katholieken, joden en protestanten mochten begraven worden. Dat betekende dat de nieuw aangelegde begraafplaats, de Westerbegraafplaats niet meer in zijn geheel kon gewijd worden maar elk graf van een katholiek apart. Dat stuitte op hardnekkig verzet van de Gentse bisschop die een vloek zou uitspreken over iedere katholiek die zich daar toch zou laten begraven maar de burgemeester week niet. Dat was aanleiding voor katholieken om zich op andere plaatsen te laten begraven. De Westerbegraafplaats hield er de naam Geuzenkerkhof aan over.

Hij werd opgevolgd door zijn schoonzoon Hippolyte Lippens.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Josse Delehaye-Dael
Burgemeester van Gent
1857-1882
Opvolger:
Hippolyte Lippens