Charles le Gai Eaton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Charles Le Gai Eaton, Hasan le Gai Eaton of Hassan Abdul Hakeem, (1921 – 26 februari 2010) was een Brits diplomaat van Zwitserse afkomst. Eaton werd door zijn ouders opgevoed als agnosticus. Hij volgde les aan Charterhouse en aan "King's College" in Cambridge. Hij werkte vele jaren als leraar en als journalist in Jamaica en Egypte. Nadien ging hij in de Britse diplomatie.

Eaton bekeerde zich in 1951 tot de islam en werd adviseur bij het Islamitisch Cultureel Centrum in Londen. In 1996 maakte hij deel uit van het comité dat een ontwerp opstelde van de constitutie van de "Muslim Council of Britain".

Onder zijn publicaties zijn te vermelden Islam and the Destiny of Man King of the Castle en Remembering God. Veel islam-bekeerlingen in het Verenigd Koninkrijk werden door zijn werk geïnspireerd. Zijn boeken legden ook de islam uit aan Westerse lezers. Daarnaast schreef Eaton regelmatig bijdragen voor het kwartaaltijdschrift over vergelijkende en traditionele studies, Studies in Comparative Religion. Zijn laatste boek en autobiografie A Bad Beginning and the Path to Islam kwam uit in januari 2010, een maand vóór zijn overlijden.