Charlotte Corday d'Armont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charlotte Corday van Baudry
Charlotte Corday van Michelena

Marie Anne Charlotte Corday d'Armont (Ligneries (Écorches), 27 juli 1768Parijs, 17 juli 1793) vermoordde op 13 juli 1793 revolutionair, links-extreme politicus en journalist Jean-Paul Marat in zijn bad. Marat op zijn beurt wordt mede-verantwoordelijk geacht voor de vervolging van en moord op duizenden vermeende tegenstanders van de Franse revolutie.

Corday was zelf revolutionair gezind en een enthousiast aanhanger van de fractie van de girondijnen. Marat maakte deel uit van een radicale factie van de jakobijnen, die bloedige moordpartijen aanrichtte tijdens de eerste fase van de Franse Revolutie (Septembermoorden (1792)). Marats fanatisme en meedogenloosheid beangstigde Corday en zij besloot hem te doden om erger te voorkomen. Tijdens de rechtszaak die volgde op de moord verklaarde zij: 'Ik heb één man omgebracht om er 100.000 te redden'. Vier dagen na Marats dood werd zij geëxecuteerd onder de guillotine. De aanslag inspireerde Jacques-Louis David (1748-1825) tot zijn schilderij De Dood van Marat.

Aanvankelijk werd Marat vereerd als een martelaar, maar enkele jaren later kreeg Corday postume erkenning om haar opoffering om het land van een monster te bevrijden. Deze visie wordt weergegeven in het schilderij Charlotte Corday van Paul-Jacques-Aimé Baudry (1828-1886). Corday wordt daarop afgebeeld als een nationale heldin van Frankrijk, zoals de landkaart achter haar moet symboliseren.

Trivia[bewerken]

Na haar executie onder de guillotine zouden op het gelaat van Corday nog tekenen van leven zijn bespeurd. Deze anekdotische waarneming voedde het omstreden vermoeden dat een van de romp gescheiden hoofd nog enige tijd zou "leven"'. [1] [2] [3] [4] [5]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Can a Severed Head Live On?
  2. Charlotte Corday, 17th July 1793
  3. The Guillotine - Living heads
  4. Top 10 Myths About the Brain - 5. Your Brain Stays Active After You Get Decapitated
  5. Losing One’s Head: A Frustrating Search for the ‘Truth’ about Decapitation