Charlotte Forten Grimké

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charlotte Forten Grimké
Charlotte Forten Grimké
Algemene informatie
Volledige naam Charlotte Louise Bridges Forten Grimké
Geboren 17 augustus 1837
Philadelphia
Overleden 23 juli 1914
Washington D.C.
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Onderwijzeres, dichteres, abolitionist

Charlotte Louise Bridges Forten Grimké (Philadelphia, 17 augustus 1837 - Washington D.C., 23 juli 1914) was een Amerikaanse abolitionist, onderwijzeres en dichteres.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Charlotte Forten werd geboren als een dochter van Mary Virginia Wood en Robert Bridges Forten en stamde daarmee uit een geslacht van abolitionisten. Haar moeder en tantes waren de oprichters van de Philadelphia Female Anti-Slavery Society en haar grootvader James Forten was een van de eerste abolitionisten van de stad. Al op jonge leeftijd verloor ze haar moeder en werd ze mede opgevoed door haar grootouders. In 1854 kwam ze in Salem te wonen en werd aldaar lid van een Anti-Slavery Society. Twee jaar later werd Forten onderwijzeres op de lokale grammar school, maar ze keerde in 1858 terug naar Philadelphia.

Rond de tijd van haar terugkeer in Philadelphia begon Forten ook met dichten en haar gedichten werden met enige regelmaat in The Liberator geplaatst. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog trok ze naar het zuiden om les te geven aan bevrijde slaven en werkte ze lange tijd op Saint Helena Island en aldaar leerde ze ook Robert Gould Shaw kennen. Na de oorlog ging ze in Washington D.C. werken bij het ministerie van financiën om onderwijzers te werven.

In december 1878 huwde ze met de presbyteriaanse voorganger Francis James Grimké. Nadat haar zwager Archibald ambassadeur in de Dominicaanse Republiek werd, ging ze voor diens kinderen zorgen. Daarnaast stond ze haar man in diens werk bij.

Zie de categorie Charlotte Forten Grimké van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.