Charlotte Mutsaers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charlotte Mutsaers
(foto Michiel Hendryckx)
(foto Michiel Hendryckx)
Algemene informatie
Volledige naam Charlotte Jacoba Maria Mutsaers
Geboren 2 november 1942
Land Nederland
Beroep Auteur, essayiste, schilderes
Werk
Uitgeverij Das Mag
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Charlotte Jacoba Maria Mutsaers (Utrecht, 2 november 1942) is een Nederlands schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares.

Levensloop[bewerken]

Mutsaers werd geboren als dochter van Mies Lely en de kunsthistoricus Barend Mutsaers, die werkzaam was aan de Universiteit Utrecht.[1] Haar overgrootvader was de ingenieur en minister Cornelis Lely.

Opleiding[bewerken]

Na haar gymnasiumopleiding ging ze Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze docente Nederlands werd in het hoger beroepsonderwijs. Ondertussen doorliep ze de avondopleiding tekenen en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie. Kort na haar eindexamen in schilderen en vrije grafiek werd ze er als docente schilderen benoemd. Ze heeft op de academie meer dan tien jaar les gegeven.

Werken[bewerken]

Mutsaers maakt schilderijen en grafiek, maar heeft ook postzegels en affiches ontworpen, illustraties gemaakt voor de Boekenbijlage van Vrij Nederland en talloze boeken van een omslag voorzien. Haar schilderijen werden onder meer geëxposeerd bij Galerie Piet Clement (Amsterdam), in het Frans Hals Museum te Haarlem, het Gemeentemuseum van Arnhem, de Nieuwe Kerk te Amsterdam en het Museum de Beyerd te Breda. In 2000 kreeg ze een grote overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum van Arnhem en in 2008 in de Venetiaanse Gaanderijen van Oostende. Op de tentoonstelling Paraat met pen en penseel in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag in 2010 werd Mutsaers' dubbeltalent uitgebreid belicht.

Literatuur[bewerken]

Rond haar veertigste begon Mutsaers met schrijven. Haar eerste publicatie was Het circus van de geest, een bundel met emblemata die werd uitgegeven door uitgeverij Meulenhoff, een uitgeverij die tien boeken van haar uitgaf en die ze trouw is gebleven totdat de moeilijkheden die daar ontstonden haar noopten om over te stappen naar de Bezige Bij.

In 1983 was ze te gast bij de eerste uitzending van Hier is... Adriaan van Dis. Op 7 juni 1992 trad zij op in het VPRO-programma Zomergasten. Op 2 april 2010 heeft de NPS de documentaire De wereld van Charlotte Mutsaers uitgezonden, een film van[Suzanne Raes]

in 2012 werd zij gehuldigd door de Buren in Antwerpen op haar zeventigste verjaardag met een oratie van Tom van Imschoot.

In 2012 verliet zij uitgeverij De Bezige Bij voor Das Mag. Bij die uitgever verscheen in 2017 haar roman Harnas van Hansaplast. In dat zelfde jaar werd een groot feest in de Rode Hoed georganiseerd ter ere van de vijf en zeventigste verjaardag van de schrijfster.

Personalia[bewerken]

Mutsaers is gehuwd met de neerlandicus Jan Fontijn[2], auteur en biograaf van Frederik van Eeden. Ze wonen afwisselend in Amsterdam, Oostende en Frankrijk.

Trivia[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

Secundaire bibliografie[bewerken]

  • 2000 - Fik & snik. Over Charlotte Mutsaers, schilderes en schrijfster' (ISBN 9029067527)
  • 2006 - Sabrina Sereni: 'Doelgerichte grilligheid'. Een discourstheoretische lectuur van het werk van Charlotte Mutsaers. (proefschrift, Luik 2006)
  • 2010 - Paraat met Pen en penseel, samengesteld door Daan Cartens. Schrijversprentenboek nummer 55 van het Letterkundig Museum en tevens catalogus van haar schilderijen. (De Bezige Bij, ISBN 9789023441281)
  • 2012 Niels Cornelissen: 'Armando, Brakman, Mutsaers. Over filosofie en literatuur.' (proefschrift Leiden uitgegeven bij Klement).
  • 2018 Barbara Fraipont: 'Humaniteit uw naam is dier. Zoöpoëticale en -politieke configuraties in het werk van Charlotte Mutsaers.'(proefschrift Université de Louvain)

Prijzen en nominaties[bewerken]

Externe links[bewerken]