Charlotte Mutsaers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charlotte Mutsaers
(foto Michiel Hendryckx)
(foto Michiel Hendryckx)
Algemene informatie
Volledige naam Charlotte Jacoba Maria Mutsaers
Geboren 2 november 1942
Land Nederland
Beroep Auteur, essayiste, schilderes
Werk
Uitgeverij De Bezige Bij
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Charlotte Jacoba Maria Mutsaers (Utrecht, 2 november 1942) is een Nederlands schrijfster, essayiste en beeldend kunstenaar.

Levensloop[bewerken]

Mutsaers werd geboren als dochter van Mies Lely (kleindochter van ingenieur en minister Cornelis Lely) en de kunsthistoricus Barend Mutsaers, die werkzaam was aan de Universiteit Utrecht.[1] Na haar gymnasiumopleiding ging ze eerst Nederlands studeren in Amsterdam, waarna ze docente Nederlands werd aan het Hoger beroepsonderwijs. Ondertussen doorliep ze de avondopleiding tekenen en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie, eveneens in Amsterdam. Kort na haar eindexamen in schilderen en vrije grafiek werd ze vrijwel onmiddellijk als docente schilderen aan deze academie benoemd. Ze heeft er meer dan tien jaar les gegeven.

Behalve schilderijen en grafiek heeft Mutsaers ook postzegels en affiches ontworpen, illustraties gemaakt voor de Boekenbijlage van Vrij Nederland en talloze boeken van een omslag voorzien.

Haar schilderijen werden onder meer geëxposeerd bij Galerie Piet Clement (Amsterdam), in het Frans Hals Museum te Haarlem, het Gemeentemuseum van Arnhem, de Nieuwe Kerk te Amsterdam en het Museum de Beyerd te Breda. In 2000 kreeg ze een grote overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum van Arnhem en in 2008 kreeg zij een overzichtstentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen van Oostende. Op de tentoonstelling Paraat met pen en penseel in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag in 2010 werd Mutsaers' dubbeltalent uitgebreid belicht.

Rond haar veertigste begon Mutsaers met schrijven. In 1983 was ze te gast bij de eerste uitzending van Hier is... Adriaan van Dis. Op 7 juni 1992 trad zij op in het VPRO-programma Zomergasten. Op 2 april 2010 heeft de NPS de documentaire De wereld van Charlotte Mutsaers uitgezonden, een film van Suzanne Raes.

Privé, cultuur en politiek[bewerken]

Mutsaers is gehuwd met de neerlandicus Jan Fontijn, auteur en biograaf van Frederik van Eeden. Ze hebben geen kinderen, wel een foxterriër. Ze wonen afwisselend in Amsterdam, Oostende en Frankrijk.

Zowel bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 als die van 2017 behoorde ze tot de vele bekende Nederlanders op de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren.

In 2015 verliet zij uitgeverij De Bezige Bij en koos zij voor de nieuwe uitgeverij Das Mag.

Bibliografie[bewerken]

Secundaire bibliografie[bewerken]

  • 2000 - Fik & snik. Over Charlotte Mutsaers, schilderes en schrijfster (ISBN 9029067527)
  • 2006 - Sabrina Sereni: 'Doelgerichte grilligheid'. Een discourstheoretische lectuur van het werk van Charlotte Mutsaers. (proefschrift, Luik 2006)
  • 2010 - Paraat met Pen en penseel, samengesteld door Daan Cartens. Schrijversprentenboek nummer 55 van het Letterkundig Museum en tevens catalogus van haar schilderijen. (De Bezige Bij, ISBN 9789023441281)
  • 2012 Niels Cornelissen: Armando, Brakman, Mutsaers. Over filosofie en literatuur. (proefschrift Leiden uitgegeven bij Klement).

Prijzen en nominaties[bewerken]

Externe links[bewerken]