Naar inhoud springen

Charlotte van Hannover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charlotte,
Prinses van Hannover
1766-1828
Charlotte van Hannover
Koningin van Württemberg
Periode 1803-1816
Voorganger -
Opvolger Catharina Paulowna van Rusland
Vader George III van het Verenigd Koninkrijk
Moeder Charlotte van Mecklenburg-Strelitz

Charlotte Augusta Mathilde van Hannover (Londen, 29 september 1766 Ludwigsburg, 5 oktober 1828) was als oudste dochter van koning George III lid van de Britse koninklijke familie. Door haar huwelijk met koning Frederik I van Württemberg was ze koningin van Württemberg. Ze was de derde prinses met de titel Princess Royal.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Charlotte werd geboren te Buckingham House, Londen. Ze was de oudste dochter en het vierde kind van koning George III en koningin Charlotte. Ze had nog drie oudere broers (George, Frederik August en Willem). Na haar werden nog elf kinderen geboren.

Als dochter van de regerende vorst kreeg Charlotte bij haar geboorte de titel Hare Koninklijke Hoogheid De Prinses Charlotte. Net als haar broers en zussen werd de prinses onderwezen door privéleraren en bracht ze het grootste gedeelte van haar jeugd door op Buckingham Palace, Kew Palace en Windsor Castle. Ze kreeg in 1789 de titel Princess Royal als oudste dochter van de Britse vorst.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Charlotte, geschilderd door Henry William Beechey

Op 18 mei 1797 trad de prinses in Londen in het huwelijk met erfprins Frederik, de oudste zoon van hertog Frederik Eugenius van Württemberg en Frederika Dorothea Sophia van Brandenburg-Schwedt. De erfprins volgde zijn vader op in december 1797 als hertog van Württemberg. Hij had uit zijn eerste huwelijk al twee zoons en twee dochters van de overleden prinses Augusta Charlotte, dochter van Karel Willem Ferdinand van Brunswijk-Wolfenbüttel. Met prinses Charlotte kreeg hij in 1798 één kind; een doodgeboren dochtertje.

In 1800 werd Württemberg bezet door het Franse leger en waren Charlotte en Frederik genoodzaakt naar Wenen uit te wijken. Hertog Frederik wist het jaar daarop een vredesverdrag op te stellen en nam de titel Keurvorst van Württemberg aan in 1803. Een paar jaar later veranderde hij de titel in Koning van Württemberg, waardoor Charlotte dus koningin werd. Door zijn vrede met Frankrijk kwam Frederik lijnrecht tegenover zijn schoonvader, de Engelse koning George III, te staan. Koningin Charlotte weigerde haar dochter in hun briefcorrespondentie koningin (van Westfalen) te noemen. In 1813 keerde Frederik zich weer tegen Frankrijk. Na de val van Napoleon werd hij alsnog bevestigd als koning. Hij stierf in 1816.

Douairière[bewerken | brontekst bewerken]

De Douairière koningin van Württemberg bleef leven in het Ludwigsburg Paleis, waar ze vaak haar jongere broers en zussen als gasten ontving. Ze was de peettante van haar nichtje, prinses Victoria van Kent (de toekomstige koningin Victoria) in 1819. In 1827 keerde ze naar Engeland terug, voor het eerst sinds haar huwelijk, voor een operatie. Ze stierf het jaar daarop op het Ludwigsburg Paleis en werd begraven in de koninklijke crypte.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hare Koninklijke Hoogheid De Prinses Charlotte (1766-1789)
  • Hare Koninklijke Hoogheid De Princess Royal (1789-1797)
  • Hare Koninklijke Hoogheid Hertogin Frederik van Württemberg (1797)
  • Hare Koninklijke Hoogheid De Hertogin van Württemberg (1797-1803)
  • Hare Koninklijke Hoogheid De Keurvorstin van Württemberg (1803-1806)
  • Hare Majesteit De Koningin van Württemberg (1806-1816)
  • Hare Majesteit Koningin Douairière Charlotte van Württemberg (1816-1828)
Voorganger:
Anna van Hannover, prinses van Oranje-Nassau
Princess Royal
1766 - 1828
Opvolger:
Prinses Victoria, Duits Keizerin en koningin van Pruisen
Voorganger:
Geen
Koningin van Württemberg
1806 - 1816
Opvolger:
Catharina Paulowna van Rusland
Zie de categorie Queen Charlotte of Württemberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.