Charly Forbes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Charly Forbes
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Bijnaam "Charly"
Geboren 19 maart 1921
Matane, Quebec, Canada
Overleden 19 mei 2010
Quebec, Quebec, Canada
Land/zijde Canadian Red Ensign 1921-1957.svg Canada
Onderdeel Flag of the Canadian Army.svg Canadese leger
Dienstjaren 1941 - 1965
Rang British Army OF-3.svg Major
Eenheid Le Régiment de Maisonneuve
Les Fusiliers du Saint-Laurent
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog

Koreaanse Oorlog

  • Slag om Heuvel 355
Onderscheidingen zie onderscheidingen
Ander werk Schrijver
Schilder
Muzikant
Beeldhouwer
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog
RMW.4

Joseph Jean-Charles Bertrand Forbes (Matane, 19 maart 1921 - Quebec, 19 mei 2010[1]) was sinds 1945 Ridder in de Militaire Willems-Orde.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | bron bewerken]

In november nam Charly Forbes deel aan de bevrijding van Walcheren, dat hij met zijn peloton onder zwaar vijandelijk vuur bereikte. Er vielen 135 doden en gewonden bij zijn 5de Canadese Brigade. Na drie dagen kreeg hij het commando zich terug te trekken. Tijdens deze terugtocht kreeg een van zijn mannen een granaatscherf in zijn rug. Hoewel Forbes al 24 uren niet gegeten of geslapen had, nam hij de gewonde man op zijn schouder en bracht hem over een dam naar Beveland. Daar werd hij door het Nederlandse verzet aangetroffen en opgepikt. Zij regelden een dokter die de gewonde Canadees morfine kon geven. Daarna sliep Forbes twee dagen lang. Na de bevrijding van Zwolle herstelt Major van een rugblessure en twee gebroken enkels en weigert naar Engeland terug te gaan totdat de oorlog voorbij is.

Korea[bewerken | bron bewerken]

Tijdens de Koreaoorlog ontmoet hij in 1951 de Brit Leo Major (Montreal, 1921), ook veteraan uit WWII, nu bij het Régiment de la Chaudière en later bij het Royale 22nd Régiment. Hij krijgt een van de acht Distinguished Conduct Medals die voor Korea zijn uitgedeeld.

Vredestijd[bewerken | bron bewerken]

In 1994 is Forbes klaar met zijn memoires. Hierin vertelt hij over zijn alcoholprobleem en betreurt dat hij daardoor niet beter heeft gepresteerd. Ook geeft hij toe dat hij niet altijd diplomatiek in zijn opmerkingen tegen superieuren is geweest, en dat dit zijn promotie in de weg heeft gestaan. Hij heeft altijd zijn manschappen voorop gesteld, ook voor zijn gezin.

Een bekende uitspraak van Forbes is: "War is the ransom humanity has to pay for his stupidity".

In 2007 gaat premier Balkenende naar het Canadian Institute of Foreign Affairs in Ottawa, waar hij een voordracht moet houden en Forbes ontmoet.

Militaire loopbaan[bewerken | bron bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]