Charvel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Charvel is een Amerikaans gitaarmerk gestart in de jaren 70 van de twintigste eeuw door Wayne Charvel. Charvel produceerde onder andere kopieën van de bekende Fender Stratocaster en met de lancering van de zogenaamde "Superstrat" ging Charvel de geschiedenis in als de eerste fabrikant die een gitaar uitbracht met 24 frets. Een B-merk van Charvel was Charvette. Charvette produceerde vooral goedkope gitaren vervaardigd uit minder duurzame materialen dan de originele Charvel-gitaren. Charvel maakte vooral naam voor zichzelf met de "Charvel/Concorde". Deze gitaar, speciaal gebouwd voor Ozzy Osbourne-gitarist Randy Rhoads voorkwam het vroegtijdige faillissement van Charvel en zorgde ervoor dat het merk definitief op de kaart werd gezet. Vlak na het uitbrengen van de Concorde werd Charvel overgenomen door Grover Jackson.

Charvel is over het algemeen een bekend gitaarmerk met een goede reputatie. Gitaarvirtuoos Eddie Van Halen gebruikte voornamelijk onderdelen van Charvel voor de bouw van zijn bekende Frankenstrat.

In de jaren tachtig verhuisde de productie naar Japan, om daar tot 1993 te blijven. Daarna verhuisde de productie naar Zuid-Korea en China. In die periode werd Charvel vaak aangeduid als een b-merk van Jackson. Uiteindelijk werd Charvel/Jackson overgenomen door Fender. Die besloot de productie terug te naar de Verenigde staten te brengen en weer gitaren in het topsegment te gaan maken. Tegenwoordig worden er naast de Amerikaanse topkwaliteit-modellen ook weer goedkopere Charvels in Azië geproduceerd.

Kenmerkend voor Charvel gitaren is de hals. Deze is dunner en een fractie smaller dan de standaard Fender halzen en met 22 of 24 frets uitgerust. De toets heeft een zogenaamd "compound fretboard" profiel, een vinding van Wayne Charvel waarbij de kromming van de frets bij de topkam een kleinere radius hebben dan hoger op de hals. De hals vlakt als het ware uit. Dit heeft als voordeel dat akkoorden onderaan de hals net zo "prettig" voelen als bij een Fender, en solospel hoger op de hals de voordelen van vlakkere frets heeft.