Chathameilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chathameilanden
Eiland van Nieuw-Zeeland
Chathameilanden (Oceanië)
Chathameilanden
Locatie
Land Nieuw-Zeeland
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 43° 54′ ZB, 176° 30′ WL
Algemeen
Oppervlakte 966 km²
Inwoners
(2018)
663
Hoofdplaats Waitangi
Hoogste punt Maungatere Hill (294 m)
Overig
Aantal eilanden 11
Detailkaart
Kaart van Chathameilanden
Detailkaart van de Chathameilanden
Foto's
De eilandgroep ligt rechtsboven op de overzichtskaart.
De eilandgroep ligt rechtsboven op de overzichtskaart.
Portaal  Portaalicoon   Oceanië

De Chathameilanden (Moriori: Rekohu, Maori: Wharekauri) zijn een tot Nieuw-Zeeland behorende eilandgroep die rond 800 km ten oosten van het Zuidereiland in de zuidelijke Grote Oceaan ligt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Uit Europees gezichtspunt werden de eilanden in 1791 ontdekt door luitenant W.R. Broughton, die de naam van zijn schip Chatham aan de eilanden gaf. De oorspronkelijke bewoning gaat daarentegen 800 tot 1000 jaar terug. De eilanden zijn het oorspronkelijke thuis van de Moriori, een Polynesisch volk dat gemeenschappelijke wortels heeft met de Maori.

Op 19 november 1835 landden 500 Maori's op de eilanden, velen gewapend met geweren, knuppels en bijlen. Op 5 december volgden nog eens 400 Maori's. Daar vermoordden zij honderden Moriori's, de overige bewoners werden onderworpen en als slaven behandeld. Als zij probeerden te vluchten, werden ze gedood. De veroveraars beschouwden dit als de gewoonste zaak van de wereld, want geheel in overeenstemming met hun traditionele gebruiken.[1]

In 2018 woonden er 663 mensen, van wie 93% op het hoofdeiland. De bevolking is nog voor 58% van Maorisch/Polynesische oorsprong. De mensen leven er van schapenteelt, visvangst, het kweken van langoesten en toerisme (ca. 5000 bezoekers per jaar).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De archipel bestaat uit een relatief groot eiland dat Chatham Island heet, zuidelijk daarvan Pitt Island en daar omheen nog een half dozijn kleinere eilanden waarvan South East Island en Mangere Island de grootste zijn.

De eilandengroep ligt op een uitgestrekte ondiepte ten oosten van het Zuidereiland die gedurende het Krijt nog droog lag.

Er heerst een gematigd zeeklimaat, de gemiddelde zomertemperatuur is 18 °C en die van de winter 9 °C, met veel wind, bewolking en regen.

Op de eilanden komen een groot aantal endemische planten en dieren voor, zoals de magentastormvogel, de chathamalbatros, de chathamscholekster, de chathammangrovezanger en de chathamduif.

Ochtend op Chathameiland (foto september 2007)

Zie de categorie Chatham Islands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.