Chazia Mourali

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chazia Mourali
Chazia Mourali in 1991
Chazia Mourali in 1991
Volledige naam Chazia Elisabeth Mourali
Geboren 30 september 1963
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep presentator
Jaren actief 1988 - heden
Bekend van De zwakste schakel, Achmea Kennisquiz, Char, het medium
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Media

Chazia Mourali (Parijs, 30 september 1963) is een Nederlands televisiepresentatrice.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Mourali werd geboren in Parijs als dochter van een Nederlandse moeder, Hendrika Elisabeth van den Brink, en een Tunesische vader. Toen ze nog geen jaar was verhuisde ze met haar ouders naar Nederland. De lagere school bracht ze door op de Werkplaats Kindergemeenschap, de school van Kees Boeke in Bilthoven. Na het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum studeerde ze Frans aan de Universiteit Utrecht. Ze werd hier lid van studentenvereniging CS Veritas.

Carrière[bewerken]

Na deze studie begon ze voor de televisie te werken, aanvankelijk op de redactie van TV3 en het RTL 4-nieuws. In 1988 nam ze deel aan het KRO-televisieprogramma Screentest van Han van der Meer, alwaar ze karatekampioene Guusje van Mourik interviewde. Via de Amsterdamse lokale zender AT5, waar ze nieuwslezeres was, kwam ze terecht bij de NCRV, waar ze enkele programma's presenteerde. Daarna presenteerde ze voor Teleac en de Franse zender TV5 Monde, voordat ze terechtkwam bij RTL 4.

Grote bekendheid kreeg ze als presentatrice van het programma De zwakste schakel[1], de Nederlandse versie van The Weakest Link. Ze werd gebombardeerd tot de "grootste bitch" van de Nederlandse televisie wegens haar denigrerende en sarcastische opmerkingen. Die waren echter een wezenlijk onderdeel van het format, echter het sarcasme en de strengheid werden door Mourali dermate overdreven dat niet iedereen blij was met de wijze waarop zij het programma leidde. In het Engelse origineel heeft presentatrice Anne Robinson veel meer succes vanwege haar humor gecombineerd met het karakter van de "strenge" spelleidster van het programma. Daarnaast presenteerde Mourali de programma's Achmea Kennisquiz, In je Recht en De Kat in de Zak. Ze werd in 2007 als presentatrice van Char, het medium vervangen door Sylvana Simons.

Mourali schreef het toneelstuk De vrouwen van Moermansk, dat op 3 november 2002 in de Melkweg voor het eerst werd opgevoerd. In 2003 werd Mourali gekozen tot lingeriedraagster van het jaar. Ze is getrouwd met een neurochirurg en ze hebben een dochter. Inmiddels is zij communicatietrainster en columniste. Mourali speelde mee in de film Vet Hard (als verpleegster) en ze was stem in de film Bolt.

In mei 2018 verscheen haar eerste boek Het einde voor beginners, over haar ervaringen met mantelzorg.

Externe link[bewerken]