Chemins de Fer à Vapeur des 3 Vallées

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chemins de Fer à Vapeur des 3 Vallées
Algemene informatie
Land Vlag van België België
Hoofdvestiging Mariembourg
Actief 1976-nu
Website http://cfv3v.in-site-out.com/
Beheer
Trajecten 132 Mariembourg-Treignes
Trajectlengte 12
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Chemins de Fer à Vapeur des 3 Vallées (CFV3V) is een toeristische spoorweg die een sectie van de voormalige spoorlijn 132 tussen Mariembourg en Treignes heeft overgenomen. De CFV3V is al in bedrijf sinds 1976 en heeft elk weekend, behalve in de wintermaanden gereden. En ze rijden elke dag tijdens juli en augustus. Behalve op de stamlijn Mariembourg Treignes, heeft de CFV3V ook de lijn Dinant - Givet (spoorlijn 154) geëxploiteerd van 26 mei 1990 tot 11 november 2000.[1][2] Op beide lijnen was/is de exploitatie zowel met stoomtreinen als met motorwagens.

Tijdens speciale stoomweekenden werd zelf op een derde spoorlijn gereden: Mariembourg - Chimay (spoorlijn 156). Sinds 1999 is deze lijn echter buiten dienst, wegens de slechte staat van het spoor.

De spoorlijn wordt uitgebaat door vrijwilligers in een vzw "Stoomtrein der Drie Valleien". Deze vzw is opgericht op 20 december 1973.

Gebouwen[bewerken]

De vertrekplaats en werkplaats van de CFV3V bevindt zich op 10 minuten wandelafstand van het station Mariembourg. Daar is een ontvangsthal/kantine en een locomotievenloods in een rotondevorm waar veel spoormaterieel te bezichtigen is. Aan het andere eindpunt in Treignes is er het vroegere groot grensspoorwegstation en is er de enige nog werkende draaischijf in België. Daar is een grote loods gebouwd waar een museum ingericht is en waar het niet in dienst zijnde spoorwegmaterieel van de CFV3V getoond wordt. Tussen Mariembourg en Treignes zijn er drie haltes waar gestopt wordt: Nismes, Olloy-sur-Viroin en Vierves.

Voor de bediening van de Dinant Givet lijn werd in Heer-Agimont een kleine stelplaats ingericht, daar er geen rechtstreekse verbinding is met de stamlijn in Mariembourg. Er werd niet met stoom doorgereden naar Givet, daar de CFV3V geen toestemming had om met stoom in Frankrijk te rijden.

Materieel[bewerken]

De CFV3V heeft 14 diesellocomotieven, 23 stoomlocomotieven, 10 motorwagens en een elektrische locomotief (Een Franse krokodil, ook wel eens strijkijzer genoemd) in zijn bezit. Daarnaast zijn er diverse rijtuigen en werkvoertuigen.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]

  1. archieven Le Soir
  2. Beelden en video: [1], [2], [3]