Chess960@home

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chess960@home is een distributed computing project dat draait onder het BOINC-platform. Het doel van het project is om meer inzicht te krijgen in de schaakvariant chess960, ook bekend onder de naam Fischer random chess of FR chess.

Chess960[bewerken | brontekst bewerken]

Chess960 is een schaakvariant waarbij de stukken in de beginopstelling geen vaste plaats hebben. De witte stukken worden willekeurig op de eerste rij geplaatst met slechts 2 restricties:

  1. De koning dient tussen de torens te staan (eventueel met andere stukken ertussen).
  2. De lopers staan op velden van een verschillende kleur.

De zwarte stukken worden in dezelfde volgorde, spiegelbeeldig tegenover de witte stukken geplaatst. De naam Chess960 komt van het aantal verschillende startposities, waarvan de klassieke beginopstelling er één is.

Chess960@home[bewerken | brontekst bewerken]

Chess960@home is een project dat als doel heeft om een database met chess960-partijen te maken en een structuur in de opening te ontwikkelen. Er zitten meer dan 200 partijen in de database die iedereen volledig kan bekijken. Het uiteindelijke doel is om meer dan 1000 partijen per startpositie te krijgen, dit zijn dus bijna een miljoen partijen. Het project is nog in alphafase en is dus nog in ontwikkeling. Er wordt gebruikgemaakt van de Glaurung schaak-engine.