Chess Records

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4-Sight Records
Muddy Waters had zijn grootste successen op Chess Records (hier Mannish Boy met een drukfout op het label)
Opgericht 1984
Status Opgegaan in MCA Records (nu Universal Music
Genre Rhythm-and-blues
Situering
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Locatie Chicago
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Chess Records was een Amerikaans platenlabel uit Chicago. Het was gevestigd aan 2120 South Michigan Avenue en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Rhythm-and-blues begin jaren vijftig.

De broers Phil en Leonard Chess, twee Joodse Poolse immigranten, hadden zich opgewerkt tot eigenaar van de mondaine Macomba Lounge Night Club in Zuid-Chicago. Door de nachtclub, die een reputatie op het gebied van prostitutie en drugs had, kregen ze dagelijks met voornamelijk onbekende zwarte artiesten te doen, en zagen hoe het publiek op de muziek van deze makkelijk te exploiteren groep reageerde.

Oorspronkelijk heette Chess Records "Aristocrat Records", waarvan Leonard in 1947 aandelen kocht. In 1950 kocht hij met broer Phil de rest van de aandelen en werd het bedrijf tot Chess Records omgedoopt. Ze hadden in 1951 meteen al een nummer 1-hit met "Rocket 88" van Jackie Brenston and his Delta Cats, die de grondslag voor veel latere rock-'n-rollnummers vormde.

Vanwege het succes en het feit dat er dagelijks maar een beperkt aantal platen per label op de radio gedraaid mocht worden, werd in 1952 ook Checker Records door de broers opgericht.

In de jaren vijftig produceerden hoofdzakelijk Leonard maar ook Phil het meeste zelf. Later in 1960 werd Ralph Bass aangetrokken voor de gospel- en blueszangers. De schrijver en bassist Willie Dixon speelde ook een belangrijke rol in hun succesvolle bluesproductie. Verder namen op Chess Records veel grote artiesten op zoals Etta James, John Lee Hooker, Elmore James ("King of the Slide Guitar"), Muddy Waters, Bo Diddley, Jimmy Reed, Terry Callier en Chuck Berry. Chess Records geniet ook indirect bekendheid door drummer/zanger Maurice White en bassist/trombonist Louis Satterfield, die later de funkgroep Earth, Wind and Fire zouden vormen.

Marshall Chess, de zoon van Leonard, werd in 1969 eerst vicepresident en daarna president, waarna aan het eind van dat jaar het bedrijf door General Recorded Tape (GRT) werd overgenomen voor 6,5 miljoen dollar. Leonard Chess overleed in oktober van datzelfde jaar. GRT verhuisde het grootste gedeelte van het label naar New York, en alleen de opnamestudio bleef in Chicago achter. Het label Chess verloor zijn waarde begin jaren zeventig. In 1975 werd het restant verkocht aan All Platinum Records, maar de rechten belandden uiteindelijk bij MCA Records, nu bekend als Universal Music.

De film Cadillac Records (2008) gaat over het ontstaan van Chess Records.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]