Cheung Chau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Cheung Chau
Cheung Chau
roodgekleurde deel is Cheung Chau in Hongkong
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 长洲
Traditioneel 長洲
Pinyin Chángzhōu
Jyutping (Standaardkantonees) coeng4 zau1
Zhuyin ㄔㄤˊ ㄓㄡ
Standaardkantonees Tseung Chauw
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Cheung Chau
Yale (Standaardkantonees) cheung4 jau1
Dapenghua Tseung Chauw
Letterlijke vertaling lange eiland

Cheung Chau is een klein Hongkongs eiland dat tien kilometer ten zuidwesten van Hongkong-eiland ligt. Het eiland wordt onder lokaal bestuur van Islands District geplaatst. Een ander politiek orgaan is het plattelandscomité. In 2006 had het eiland een populatie van ongeveer dertigduizend mensen.

De bewoners van het eiland zijn een mix van Helao, Hakka, Chaozhounezen en Kantonezen. Vroeger waren ze bijna allemaal vissers. De dorpjes op het eiland kan men vergelijken met Urk, Volendam, Marken etc. die vroeger ook vooral van de visvangst leefden en nu hun bron van inkomsten in toerisme hebben gevonden.

Trekpleister[bewerken]

Het eiland is beroemd om de taipingqingjiao Cheung Chau Broodjesfestival dat hier jaarlijks wordt gehouden en duizenden bezoekers naar het eiland trekt.

Wat opvalt is dat er nauwelijks verkeer is op het eiland.

Educatie[bewerken]

Er zijn vier basisscholen en twee middelbare scholen op Cheung Chau. Deze zijn C.C.C. Cheung Chau Church Kam Kong Primary School, Cheung Chau Fisheries Joint Association Public School, Cheung Chau Sacred Heart School, Kwok Man School, Buddhist Wai Yan Memorial College en Cheung Chau Government Secondary School.

Tempels[bewerken]