Naar inhoud springen

Chiel Montagne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chiel Montagne
Chiel Montagne in 1984
Volledige naam Bertus Arie van Rheenen
Geboren 26 augustus 1944
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1963 - heden
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Chiel Montagne, pseudoniem van Bertus Arie (Bert) van Rheenen (Uitgeest, 26 augustus 1944) is een Nederlands presentator en voormalig radio-dj.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij begon op achtjarige leeftijd al met het inspreken van hoorspelen bij de KRO. Na de middelbare school hield hij zich bezig met acteren. Hij volgde enkele jaren de toneelschool in Arnhem.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn carrière begon in 1963 als diskjockey bij de zeezender Radio Veronica. Hij is een neef van Bull Verweij. In 1971 ging Montagne bij de TROS het televisieprogramma "Op losse groeven" (later "Op Volle Toeren") presenteren. Dit was een programma volledig gewijd aan het Nederlandstalige lied dat bijna twintig jaar lang heeft gelopen. Ook maakte Montagne in het begin deel uit van het befaamde TROS dj-team dat vanaf donderdag 23 augustus 1973 de zendtijd uitbreiding als A-omroep op Hilversum 3 verzorgde en vanaf 3 oktober 1974 tot en met 28 november 1985 zou uitgroeien tot de befaamde TROS-donderdag; De beste dag op 3, de best beluisterde dag op Hilversum 3.

In 1972 probeerde hij een hit te scoren met het nummer "Marja" dat echter bleef steken in de Tipparade.

Montagne houdt zich ook bezig met de productie en regie van muziekspecials. Daarnaast richtte hij in 1974 te Baarn zijn eigen geluidsstudio op, Dutch Music Center (DMC), waar vele Nederlandse artiesten en internationale artiesten hun platen hebben opgenomen. In 2003 richtte hij zijn eigen omroep, de Montagne Omroep Nederland (MON), op. Zijn doel met deze omroep was om meer Nederlandse muziek uit te zenden. De omroep haalde het vereiste ledenaantal echter niet en heeft nooit uitgezonden.

Montagne was een van de medeoprichters van Holland FM. Ook voor Talk Radio heeft hij zich enige tijd met de sponsoring beziggehouden. Verder presenteerde hij als dj voor Radio 10 FM en Radio 192.

Naast zijn eigen publieke inzet heeft Chiel Montagne een artiestenmanagement- en boekingsbureau Chiel Montagne Produkties en schrijft hij muziekteksten voor verschillende Nederlandstalige artiesten.

In 2006 was Montagne te zien in het programma TV Comeback, in deze achtdelige serie van Omroep MAX waren onder andere ook Wieteke van Dort en Ted de Braak te zien. Op 2 februari 2008 heeft Montagne een deel van het programma Idols gepresenteerd. Op 28 april 2009 deed hij mee aan een aflevering van de serie Toen was geluk heel gewoon. In 2010 werkte Montagne mee aan het televisieprogramma Ushi & Loesie, op RTL 4, om bekende Nederlandse zangers en zangeressen in de maling te nemen. Namens TV Oranje ging hij samen met twee trouwe fans langs, waarbij Wendy van Dijk verkleed was als de wat vreemde en drukke Loesie.

Op 29 april 2010 werd Montagne Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in zijn woonplaats Hilversum.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Montagne geniet ook bekendheid vanwege zijn karakteristieke snor. Hij werd in 1989 door de Snorrenclub Antwerpen tot "Snor van het Jaar" uitgeroepen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]