Chilantaisaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chilantaisaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Chilantaisaurus tashuikouensis
Chilantaisaurus tashuikouensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Theropoda
Infraorde:Carnosauria
Familie:Neovenatoridae
Geslacht
Chilantaisaurus
Hu, 1964
Typesoort
Chilantaisaurus tashuikouensis
Afbeeldingen Chilantaisaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Chilantaisaurus is een geslacht van grote, ongeveer zes ton zware, vleesetende theropode dinosauriërs. De typesoort is Chilantaisaurus tashuikouensis.

Chilantaisaurus is in 1964 benoemd en beschreven door Hu Show-Yung. De geslachtsnaam verwijst naar de locatie Jilantai in Binnen-Mongolië. Het holotype, IVP AS 2884, bestaat uit delen van de achterpoten en het bekken. Het dijbeen is 120 centimeter lang, het formaat van een tyrannosauride.

Chilantaisaurus is een van de weinige grote theropoden uit het vroege Krijt (Barremien-Aptien). Enkele anderen zijn Baryonyx en Acrocanthosaurus. Chilantaisaurus was de enige uit Azië. Hij vertoont kenmerken van zowel de Allosauridae als de Tyrannosauridae maar wordt tegenwoordig meestal in de Spinosauroidea geplaatst. De vondst is echter erg fragmentarisch en het is beweerd dat de kenmerken die Chilantaisaurus met de Spinosauroidea deelt, geen synapomorfieën zijn en dus geen aanwijzing voor een verwantschap. Men rekent hem in ieder geval tot de Tetanurae. Volgens een studie van Roger Benson uit 2009 zou hij behoren tot de Neovenatoridae en dus inderdaad geen spinosauroïde zijn.

Naast de typesoort zijn er nog andere soorten beschreven: C. sibiricus, een slecht bekende soort; C. maortuensis, die in 2009 aan een apart geslacht werd toekend: Shaochilong en C. zheziangensis waarvan het holotype vermoedelijk in feite bestaat uit resten van een therizinosauriër.