Chili (gerecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chili
kom met chili con carne en tortillachips
Streek grensgebied Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten - Vlag van Mexico Mexico
Hoofdingrediënt(en) bonen, vlees, chilipeper, tomaat, paprika
Varianten divers
Gang hoofdgerecht
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Op andere Wikimedia-projecten

De ingrediënten
Cowboy bedient zich van chili con carne op een ranch in Texas in 1938

Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en komijn. Vaak worden er ook bonen, paprika en tomaten aan toegevoegd, hoewel dat in de eerste versies van het gerecht niet het geval was. Er bestaan allerlei variaties waarbij voor andere soorten vlees, vleesvervangers of afwijkende ingrediënten gekozen wordt. De vegetarische varianten heten ook wel chili sin carne, Spaans voor chili zonder vlees.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas.

Variatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het gerecht zijn vele varianten mogelijk.

Mogelijke toevoegingen zijn:

Het gerecht kan onder andere gecombineerd worden met stokbrood en kruidenboter, tortillachips, rijst of aardappels. Vaak wordt er ook guacamole of zure room dan wel crème fraîche geserveerd bij het gerecht. Als afwerking gebruikt men ook vaak geraspte cheddar.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]