Chimaera (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De beroemde Etruskische bronzen Chimaera van Arezzo (4e eeuw v.Chr.) in het Museo archeologico nazionale di Firenze.
Chimaera op een Apulische roodfigurige schaal, ca. 350-340 v.Chr.

De Chimaera (uit het Latijn, van het Griekse Χίμαιρα - Chimaira) is een figuur uit de Griekse mythologie. Het is een monsterlijk wezen, samengesteld uit delen van meerdere beesten, afkomstig uit de streek Lycië in Anatolië.

De Chimaera was een nakomeling van Typhon en Echidna, en daarmee een zuster van andere monsters zoals Cerberus en de Hydra. De Chimaera werd meestal afgebeeld met het hoofd van een leeuw, het lichaam van een geit en de staart van een slang, maar men heeft een Etruskische bronzen voorstelling gevonden van de Chimaera met het lichaam van een leeuw, waar aan de rug een geitenkop zit en de staart eindigt in de kop van een slang (de zogenaamde Chimaera van Arezzo, zie afbeelding). Ook zou de Chimaera vuur kunnen spuwen.

Het waarnemen van de Chimaera was een voorteken van onweer, schipbreuken en natuurrampen (in het bijzonder vulkaanuitbarstingen). In middeleeuwse christelijke kunst verschijnt de Chimaera als symbool van satanische krachten.

Volgens de Griekse mythologie bracht de Chimaera onheil over de streek Lycië. De held Bellerophon, paardrijdend op Pegasus' rug, maakte een einde aan haar wandaden. Er zijn verschillende beschrijvingen van haar dood. Sommigen zeggen dat Bellerophon enkel zijn speer gebruikte; anderen dat hij zijn speerpunt met lood bekleedde dat, blootgesteld aan de vurige adem van de Chimaera, smolt en haar doodde. Een ander verhaal is dat Bellerophon de drie hoofden eraf hakte en zij dood op de grond viel.

De mythen over de Chimaera zijn te vinden in de Ilias (boek 6) van Homerus, in de Theogonia van Hesiodus, in de Aeneis (boek 6) van Vergilius, in de Metamorphosen (boek VI 339 en IX 648) van Ovidius, en in de Bibliotheca (boek 1) van Pseudo-Apollodorus.

Ornamentkunst[bewerken]

De Chimaera als fabelachtig monster met de kop van een leeuw, het lijf van een geit en de staart van een slang , dat vuur en vlammen uitwerpt, soms ook nog met vleugels of vlerken is in de ornamentkunst (beeldhouwkunst) een veelvoorkomend motief.

Trivia[bewerken]

  • In computerspellen als Resistance: Fall of Man en Resistance 2 is een hoofdrol weggelegd voor een meedogenloze hybride, genaamd de Chimera.
  • De Chimera komt ook voor in "Dragon's Dogma"
  • In de Anime-serie Fullmetal Alchemist zijn Chimeras monsters die zijn opgebouwd uit meerdere dieren (of mensen), die door middel van alchemie zijn versmolten. Ze worden hier vaak gebruikt als bewaking voor plekken, aangezien ze van vele wapens van verschillende dieren kunnen worden voorzien, of als elite-soldaten.
  • In de film Mission: Impossible II is Chimaera een dodelijk virus dat alle rode bloedcellen doodt in het lichaam.
  • In het computerspel Warcraft III is ook een rol weggelegd voor dit wezen. Het maakt deel uit van het leger van de Night Elf. Hier is het een sterk wezen die gronddoelen aan kan vallen.
  • In de boekenreeks Lorien Legacies van Pittacus Lore is de Chimaera een wezen dat in allerlei andere dieren kan veranderen.
  • In het computerspel World of Warcraft is de Chimaera een vliegende draak met 2 koppen en 2 staarten, die rondvliegt in Dragonblight (Northrend).
  • In de serie Merlin maakt de Chimaera zijn optreden, als waarschuwing dat er onheil komt op Camelot.
  • In het computerspel Age of Mythology kan het wezen gebruikt worden om mee te vechten.
  • Het automerk TVR heeft een model “Chimaera” genoemd.

Zie ook[bewerken]