Chinaklimaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schematische kaart van gebieden met een chinaklimaat (Cw)

Een chinaklimaat is volgens de klimaatclassificatie van Köppen een gematigd klimaat met natte zomers en staat bekend als het Cw-klimaat. Een klimaat is een chinaklimaat wanneer de natste maand in de zomer ten minste gemiddeld tienmaal zoveel neerslag heeft als de droogste maand in de winter en, zoals alle gematigde klimaten, de gemiddelde maandtemperatuur van de koudste maand tussen -3 °C en 18 °C ligt en ten minste één maand per jaar een gemiddelde temperatuur heeft van 10 °C of meer.

Kenmerken[bewerken]

Door de lange en zeer natte zomers is het chinaklimaat goed geschikt voor het op grote schaal verbouwen van gewassen, zoals rijst.

Verspreiding[bewerken]

Ondanks de naam "chinaklimaat" komt het klimaat niet alleen maar in China voor, waar het trouwens ook niet overal voorkomt. Het klimaat komt verder voor in onder andere Noord-India, delen van het zuiden van Brazilië, Paraguay en andere delen van zuidelijk Zuid-Amerika, en delen van Zuidelijk Afrika.

Verdere onderverdeling volgens Köppen[bewerken]

  • Cwa: warm chinaklimaat; de warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van ten minste 22 °C. Dit klimaat geldt voor de meeste plekken waar een chinaklimaat heerst en wordt ook weleens het gematigd savanneklimaat genoemd.
  • Cwb: gematigd chinaklimaat; de warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van minder dan 22 °C. Dit klimaat is zeldzamer en komt voor op enkele hogere delen waar een chinaklimaat heerst, zoals in en rond de Drakensbergen in zuidoostelijk Afrika en in de Siwaliks, aan de zuidkant van de Himalaya.