Chinatown (Boston)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinatown (Boston)
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 波士顿唐人街
Traditioneel 波士頓唐人街
Pinyin Bōshìdùn Tángrénjiē
Jyutping (Standaardkantonees) bo1 si6 deon6 tong4 jan4 gaai1
Minnanyu Pho-sū-tùn Tn̂g-lâng-ke
Chinatown (Boston)
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 波士顿华埠
Traditioneel 波士頓華埠
Pinyin Bōshìdùn Huá Bù
Jyutping (Standaardkantonees) bo1 si6 deon6 waa4 fau6
Minnanyu Pho-sū-tùn Hôa-bú
Sierpoort midden in de buurt

In Boston ligt de buurt Chinatown. Het is het centrum van de Chinese Amerikanen in de Amerikaanse regio Nieuw-Engeland. De Beach Street ligt midden in de buurt. Op de kruising van deze straat met de Surface Road is een sierpoort en een koppel Chinese leeuwen van steen te vinden. Naastliggende buurten zijn: Boston Common, Downtown Crossing, South End en Southeast Expressway/Massachusetts Turnpike. In de buurt is de gelijknamige metrostation Chinatown te vinden.

De buurt werd oorspronkelijk bewoond door nakomelingen van Engelsen (Anglo-Amerikanen). De woningen werden minder gewild door de spoorwegontwikkelingen in de omgeving. Vervolgens werd het een migrantenwijk van Ierse Amerikanen, Joodse Amerikanen, Italiaanse Amerikanen, Syrische Amerikanen en als laatste migrantengroep Chinese Amerikanen. In loop der geschiedenis verving elke migrantengroep de vorige migrantengroep. De buurt heeft goedkope woningen en er is veel werk in de omgeving. Eind 19e eeuw kwamen vele kledingfabrieken in Chinatown. De kledingindustrie bestond tot de jaren negentig van de 20e eeuw.

Chinatown heeft vele Chinese en Vietnamese restaurants en markten. Chinatown is één van de dichtbevolkste gebieden van Boston. Bijna zeventig procent van de buurtbevolking is Aziatisch Amerikaans. Van de gehele Bostonse bevolking is slechts negen procent Aziatisch. Het gemiddelde inkomen van een huishouden uit Chinatown bedraagt $14,289.

Religieuze gebouwen[bewerken]