Chinese blauweregen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese blauweregen
Chinese blauweregen
Chinese blauweregen
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Fabales
Familie: Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)
Geslacht: Wisteria
Soort
Wisteria sinensis
(Sims) Sweet (1826)
Peulen
Peulen
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Chinese blauweregen (Wisteria sinensis) is een slingerplant met grote blauwe, witte of roze bloemen van mei tot juni die naar beneden hangen. De lange bloemtrossen worden tot 25 cm lang. Oorspronkelijk komt de plant uit China. Hij kan 8 tot 10 m hoog worden. De langwerpige bladeren groeien in een hoog tempo. De plant is linkswindend in tegenstelling tot de rechtswindende Japanse blauweregen (Wisteria floribunda).

De plant is enigszins verwant met de goudenregen (Laburnum anagyroides) met gele bloemtrossen die tot dezelfde familie maar niet tot hetzelfde geslacht behoort.

Wisteria sinensis 2.JPG

De plant is niet zelfhechtend. Wisteria moet worden geleid; aan/langs muren of over een pergola. Een stevig geconstrueerde pergola is nodig. Een volgroeide blauweregen vertegenwoordigt een behoorlijk gewicht. Wordt de blauweregen langs een muur geleid, dan zijn flinke haken nodig om de ranken eraan vast te maken. Blauweregen in wat voor kleur ook is een mooie en goede bedekker voor een carport of een rozenboog bij de ingang van de tuin.

'Loofgangen' of 'berceaus' zijn ook vaak gevormd met behulp van blauweregen. Het is een fantastische ervaring om door zo'n bloeiende loofgang te lopen. Blauweregen doet, wanneer de bloemtrossen in groten getale aan de ranken hangen, sterk denken aan een kas waarin hangende druiventrossen het beeld bepalen.

Wisteria is geen moeilijke plant. Een lichte, humusrijke grond die voldoende vochtig is, zorgt voor een flinke groei en bloei. Wisteria houdt van zon en anders wordt die wel opgezocht. Alleen de bladeren van Wisteria zijn al de moeite waard om te zien. Wisteria's leven lang en hebben zelden verjongingssnoei nodig. Is dat na vele jaren wel nodig, dan duurt het enige jaren voordat er weer bloemen verschijnen.

Na de aanschaf en het planten moet blauweregen worden 'opgeleid'. In zomer en winter kan de leiplant worden gesnoeid. Direct na het planten moet de hoofdtak worden ingenomen. Knip de 'kop' terug tot zo'n 80 - 90 cm boven de basis. Cultivars worden geënt; knip dus nooit onder de entplaats, anders wordt het nooit meer wat. Knip alle zijscheuten die horizontaal uit de hoofdtak groeien, in tot op één oog.

In het tweede jaar wordt de plant in de winter gesnoeid: de hoofdtak wordt opnieuw ingesnoeid, maar laat 40 - 50 cm van de jonge topscheut boven het gedeelte van het vorige jaar staan. Alle zijscheuten worden gesnoeid tot op drie ogen, behalve die van de onderste zijscheuten. Deze mogen 30 - 40 cm lang blijven en worden horizontaal uitgebogen en aangebonden. In de volgende jaren worden alle zijscheuten gesnoeid en de lengte ervan teruggebracht tot 40 - 50 cm ten opzichte van de hoofdtak. Elk volgend jaar worden de zijscheuten uitgebogen en aangebonden. Is de plant eenmaal op hoogte en breedte, dan wordt de snoei aangepast aan het beheersen van de vorm en de productie van (meer) bloemen. Blauweregen wordt maximaal 10 meter hoog.

Bloei bevorderen: knip de zijscheuten af op twee of drie knoppen van de hoofdtak. De aanleg van bloemsporen wordt hierdoor opgewekt. Let op: bladknoppen van de blauweregen zijn lang en spits; bloemknoppen zijn dik en bolrond. Dit onderscheid is duidelijk te zien.

Een juiste snoei (elk jaar) en wat zon is het enige waar de blauweregen op is gesteld.