Chinese dwergkwartel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese dwergkwartel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Excalfactoria chinensis (aka).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazanten)
Geslacht: Excalfactoria (Kwartels)
Soort
Excalfactoria chinensis
(Linnaeus, 1766)
Mannetje
Mannetje
ei
ei
Afbeeldingen Chinese dwergkwartel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese dwergkwartel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Chinese dwergkwartel (Excalfactoria chinensis vaak nog genoemd: Coturnix chinensis) is een hoenderachtige vogel uit de familie van de fazanten, met als oorspronkelijke woongebied Zuid-Azië en Australazië.

Taxonomie[bewerken]

De IOC World Bird List zet deze soort in een apart geslacht Excalfactoria en onderscheidt binnen dit geslacht twee soorten de Afrikaanse dwergkwartel (E. adansonii) en de Chinese dwergkwartel. Op andere veel gebruikte lijsten zoals Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World, 2003 en BirdLife International staat de Chinese dwergkartel in het geslacht Coturnix. De Chinese en de Afrikaanse dwergkwartel heten dan respectievelijk C. chinensis en C. adamsonii. Verder beschouwt BirdLife International/IUCN de Afrikaanse dwergkwartel als een ondersoort van de Chinese (C. c. adansonii).

Beschrijving[bewerken]

Het is een der kleinste hoenderachtige vogels, slechts 11 tot 15 cm groot. Het geslachtsonderscheid is duidelijk te merken: het haantje heeft een opvallende zwart-wittekening op de keel en een blauwgrijze borst en buik.

Het is een vitaal en actief vogeltje, dat vrijwel continu bezig is op de grond zijn kostje bij elkaar te scharrelen. De haantjes zijn sterk territoriaal ingesteld. De hennetjes leggen op een beschutte plaats (bijvoorbeeld onder een struik) in een kuiltje een 10-tal kleurige eitjes, die in 16 tot 18 dagen uitgebroed worden. De onooglijk kleine kuikentjes (zo klein dat ze in 1 cm diep water verdrinken) kunnen vrijwel dadelijk met de moeder mee scharrelen. Het haantje blijft in de buurt van zijn gezin en houdt pottenkijkers op veilige afstand.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De Chinese dwergkwartel heeft een enorm groot verspreidingsgebied dat reikt van het Indische Subcontinent, Indochina en de Indische Archipel tot in Nieuw-Guinea en Australië. Het is een algemene vogel van open landschappen, graslanden, moerasgebieden, rijstvelden en gebieden met struikgewas.[2]

De soort telt 9 ondersoorten:

Status[bewerken]

De kans op uitsterven van de Chinese dwergkwartel (en de Afrikaanse dwergkwartel die door de IUCN tot dezelfde soort gerekend wordt) is uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om die redenen staan deze twee soorten dwergkwartels als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Als kooivogel[bewerken]

De Chinese dwergkwartel is een geliefd kooivogeltje geworden. In de loop der tijden zijn verschillende kleurmutaties gekweekt, met en zonder keeltekening. Een bekende kleurmutatie is die waarbij zowel haantje als hennetje grijs zijn en alleen het haantje een keeltekening heeft.

In gevangenschap gaat het hennetje heel moeilijk tot broeden over. Doordat de eitjes vaak in een broedmachine uitgebroed worden, is het moederinstinct van generatie tot generatie gedegenereerd.