Chinese krokodilstaarthagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese krokodilstaarthagedis
IUCN-status: Bedreigd[1] (2014)
Krokodilhöckerechse.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Platynota (Varaanachtigen)
Familie:Shinisauridae
Geslacht:Shinisaurus (Chinese knobbelhagedissen)
Soort
Shinisaurus crocodilurus
Ahl, 1930
Afbeeldingen Chinese krokodilstaarthagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese krokodilstaarthagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Chinese krokodilstaarthagedis[2] (Shinisaurus crocodilurus) is een hagedis uit de familie Shinisauridae.

Naamgeving en taxonomie[bewerken]

De Chinese krokodilstaarthagedis werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Ernst Ahl in 1930. Het is de enige soort uit het geslacht van de Chinese knobbelhagedissen (Shinisaurus).[3] De hagedis werd lange tijd tot de familie knobbelhagedissen (Xenosauridae) gerekend maar wordt tegenwoordig vanwege de sterk afwijkende fysiologie en levenswijze als de enige vertegenwoordiger van de familie Shinisauridae gezien en wordt soms zelfs beschouwd als de enige vertegenwoordiger van de infraorde Shinisauroidea.

De Nederlandstalige naam krokodilstaarthagedis is gebaseerd op de wetenschappelijke soortnaam; crocodilurus betekent vrij vertaald 'krokodilachtige staart'.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Deze erg zeldzame soort komt voor in Azië; in noordoostelijk Vietnam en in de Chinese autonome regio Guangxi. De hagedis is semi-aquatisch en leeft op de berghellingen bij stromende of stilstaande wateren.

Het voortbestaan van de Chinese krokodilstaarthagedis wordt bedreigd door dierenhandel en verlies van leefruimte. Momenteel leven er nog zo’n 950 exemplaren in het wild. In Artis leven er twee in het Reptielenhuis.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De Chinese krokodilstaarthagedis bereikt een totale lichaamlengte van ongeveer 40 centimeter. De hagedis is makkelijk te herkennen aan de opvallende roodbruine flanktekening. Op de staart zijn twee rijen opstaande vergrote schubben aanwezig, zodat de staart aan die van een krokodil doet denken. De stompe snuit is lichtgrijs met donkere strepen net als de rest van het lichaam. Alleen de flanken verschillen van kleur. Het dier heeft een oranje iris en de poten zijn donkergrijs tot zwart. De mannelijke Chinese krokodilstaarthagedis is kleurrijker dan het vrouwtje, in elk geval in de paartijd.

Levenswijze[bewerken]

Het voedsel van deze semi-aquatische hagedis bestaat uit visjes, kikkerlarven en salamanders. Om niet op te vallen kan het dier urenlang, zelfs halverwege een stap, stokstijf blijven staan. In koude nachten wordt de stofwisseling enkele uren bijna stilgelegd om energie te besparen. Bij gevaar duikt de hagedis meteen het water in. Het dier kan gedurende lange tijd onder water blijven, waarbij de zuurstofbehoefte sterk gereduceerd wordt.

De Chinese krokodilstaarthagedis is eierlevendbarend: het vrouwtje werpt 2-10 jongen die direct in het water ter wereld komen in de loop van enkele dagen. Ze kunnen dan meteen zwemmen en voor zichzelf zorgen. Ze hebben 9 tot 12 maanden in de buik van hun moeder gezeten en zijn volledig ontwikkeld, afgezien van hun voortplantingsorganen. De jongen zitten veel in en rondom ondiep water, alwaar ze visjes, kikkervisjes, insecten en andere kleine dieren vangen.