Chinese tempelleeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Lijkt op WP:GOO, er zijn geen bronnen om dit te controleren.
Dit sjabloon is geplaatst op 30 december 2014.
Vraagteken
Tempelleeuw in de Verboden Stad in Beijing
Tempelleeuwin in de Verboden Stad in Beijing

Chinese tempelleeuwen worden meestal van steen of brons gemaakt. Ze worden altijd als stel gemaakt, een leeuw en een leeuwin, en staan meestal bij de ingang van een tempel of belangrijk paviljoen.

Bij een tempel staan er twee, aan beide zijden van de ingang. Naar de tempel lopend staat links een leeuwin met een welp (babyleeuw), dit staat voor zorgzaamheid. De leeuwin heeft dezelfde manen als de leeuw aan de andere kant van de toegang. De leeuw rechts van de ingang rust met zijn rechterpoot op een bol. Deze is soms glad, maar vaak bewerkt. Deze parel symboliseert voorspoed en macht. De leeuwen dragen een medaillon aan een ketting, sommige leeuwen hebben ook nog twee hangers op hun schouder.

Trivia[bewerken]

  • Bij de leeuwin is meestal één welp, vaak ligt hij op zijn rug, en rust de poot van de moeder op zijn buik; soms klimt hij tegen haar rechterpoot, en heel soms zijn er twee welpen.
  • Tegenwoordig worden ze ook van hout of porselein gemaakt in een veel kleinere maat, en dan worden ze ter decoratie gebruikt.

Beschrijving van de foto's[bewerken]

  • De twee leeuwen bovenaan de pagina staan bij de ingang van het laatste paviljoen in de Verboden Stad in Peking, voordat de bezoeker bij de tempel komt. Zij zijn enkele meters hoog, van brons, en zeer indrukwekkend.
  • De Moller Villa heeft twee leeuwenparen. Deze leeuwin staat in de hal van het hotel, ter decoratie.
  • De speelse variant: vader en moeder leeuw op een dak, vader rent achter de parel aan, moeder achter haar welpje.
  • De witte leeuwin staat voor het Shanghai Museum. Zij is een kopie van een stenen leeuwtje uit de Zuidelijke Dynastie (420 - 589), het origineel is 20,5 cm hoog en staat in het museum.