Chinese tempelleeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Lijkt op WP:GOO, er zijn geen bronnen om dit te controleren.
Dit sjabloon is geplaatst op 30 december 2014.
Vraagteken
Bronzen tempelleeuw bij voor een van de poortgebouwen van de Verboden Stad in Beijing
De corresponderende tempelleeuwin

De Chinese tempelleeuw is een populaire dierenrepresentatie in de Chinese kunst en cultuur. Tempelleeuwen worden meestal van steen of brons gemaakt. Ze worden altijd als stel gemaakt, een leeuw en een leeuwin, en staan meestal bij de ingang van een tempel of belangrijk paviljoen.

Bij een tempel staan er twee, aan beide zijden van de ingang. Naar de tempel lopend staat links een leeuwin met een welp (babyleeuw), dit staat voor zorgzaamheid. De leeuwin heeft dezelfde manen als de leeuw aan de andere kant van de toegang. De leeuw rechts van de ingang rust met zijn rechterpoot op een bol. Deze is soms glad, maar vaak bewerkt. Deze parel symboliseert voorspoed en macht. De leeuwen dragen een medaillon aan een ketting, sommige leeuwen hebben ook nog twee hangers op hun schouder.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij de leeuwin is meestal één welp, vaak ligt hij op zijn rug, en rust de poot van de moeder op zijn buik; soms klimt hij tegen haar rechterpoot, en heel soms zijn er twee welpen.
  • Tegenwoordig worden ze ook van hout of porselein gemaakt in een veel kleinere maat, en dan worden ze ter decoratie gebruikt.