Chinese zilverreiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese zilverreiger
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Olangoegret.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Ardeidae (Reigers)
Geslacht: Egretta
Soort
Egretta eulophotes
(Wagler, 1829)
Geel: tijdens het broedseizoen  Blauw: buiten het broedseizoen
Geel: tijdens het broedseizoen
Blauw: buiten het broedseizoen
Afbeeldingen Chinese zilverreiger op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese zilverreiger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Chinese zilverreiger (Egretta eulophotes) is een bedreigde vogelsoort uit de familie der reigers.

Kenmerken[bewerken]

De Chinese zilverreiger wordt gemiddeld 68 cm hoog. Het verenkleed is gedurende het ganse leven wit en lijkt sterk op de kleine zilverreiger (Egretta garzetta). Buiten het broedseizoen is de snavel donker gekleurd en vleeskleurig aan en rond de basis, de poten zijn geel-groen en de iris is geel. In het broedseizoen hebben de volwassenen exemplaren een kuif van ongeveer 11 cm en lange lancetvormige pluimen op de borst en rug die verder reiken dan de staart, de zogenaamde aigrettes (gelijkend op die van de kleine zilverreiger). De kale delen veranderen ook; de snavel wordt helder oranje tot geel en rond de basis helder blauw en de poten worden zwart met gele voeten.

Verspreiding[bewerken]

De Chinese zilverreiger broedt op kleine eilanden voor de kust van de (Oost-Aziatische) landen Rusland, Noord-Korea, Zuid-Korea en het vasteland van China. Voorheen broedde de soort ook in Taiwan en Hongkong, tegenwoordig is hij daar slechts een wintergast of doortrekker. Hij is ook een doortrekker en wintergast in Japan, de Filipijnen, Vietnam, Thailand, Malakka, Sarawak, Singapore, Indonesië en Brunei. De belangrijkste overwinteringsgebieden zijn de provincies Leyte, Bohol en Cebu van de Filipijnen, en de Maleisische staten Sarawak en Selangor.

Populatie[bewerken]

De totale populatie wordt geschat op 2600 tot 3400 individuen. In de periode 2002-2012 was er geen significante daling in de populatie van deze soort, en er zijn nieuwe kolonies ontdekt voor de kust van zuidelijk China. Op de internationale IUCN-lijst is de Chinese zilverreiger geclassificeerd als kwetsbaar, de grootste bedreiging zijnde het verlies van zijn habitat.