Chinezen in Indonesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chinezen in Indonesië
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 印尼华侨
Traditioneel 印尼華僑
Pinyin Yìnní huáqiáo
Jyutping (Standaardkantonees) jan3 nei4 waa6 kiu4
Standaardkantonees Yan Nèej Wàa K'ìeuw
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yan Nei Wah Kiu
Meixianhua yin4 ni2 thong2 ngin2
Peng'im (Chaozhouhua) ing3 ni5 hua5 kiao5
Minnanyu Ìn-nî Hoâ-jîn
Andere benamingen Tionghoa Indonesia/Cina totok (Indonesisch)
印度尼西亚华人
印尼华人
Chinese Indonesiërs
Totale bevolking 2.832.510 (2010)[1]
Verspreiding Vlag van Indonesië Indonesië
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van China China
Vlag van Taiwan Taiwan
Vlag van Hongkong HKG
Vlag van Australië Australië
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Maleisië Maleisië
Vlag van Singapore Singapore
Taal Standaardkantonees, Nanyang-Hakka, Minnanyu, Chaozhouhua, Hainanhua, Standaardmandarijn, Indonesisch
Geloof boeddhisme, voorouderverering, daoïsme
Verwante groepen Han-Chinezen, Peranakan-Chinezen, Chinezen in Nederland
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Drie Chinese jongemannen in Situbondo

De Chinezen in Indonesië horen deels tot de Peranakan-Chinezen, die in Nederland, in Indische kring, ook wel Indo-Chinezen genoemd worden.

1.739.000 Indonesiërs zeiden in 2000 dat ze van Chinese afkomst waren. Ze vormden daarmee 5,3% van de bevolking. Volgens onderzoekers waren het er veel meer, omdat vele Chinese Indonesiërs geassimileerd zijn in de Indonesische samenleving; ze zijn daarom hun afkomst vergeten en beschouwen zichzelf als autochtone Maleiers. Ook het beleid van de Indonesische regering heeft hier een grote rol in gespeeld. Chinese uithangborden waren onder Soeharto verboden en de Chinezen moesten noodgedwongen hun Chinese naam veranderen in een Indonesisch klinkende naam. Niet alle Chinese Indonesiërs hebben hieraan gehoor gegeven. Daarom zijn er nog enkele met Chinese namen. Ze worden op Nederlandse wijze gespeld en de personen zijn meestal voor de oprichting van de Republiek Indonesië geboren.

Chinese Indonesiërs wonen veelal in Chinese wijken. De meeste Chinezen wonen in Jakarta, Soerabaja, Medan, Pekan Baru, Semarang, Pontianak, Makassar, Palembang en Bandung.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorouders van de Peranakan-Chinezen kwamen als eerste aan in wat nu Indonesië is. Ze werkten in de handel.

Rond het jaar 1700 kwamen veel Chinezen werken op de VOC-plantages. Ze waren hun vaderland ontvlucht wegens armoede en hongersnood.

Op 9 oktober 1740 werden 5.000 tot 10.000 Chinezen in Batavia vermoord tijdens het bestuur van Adriaan Valckenier. Een priester zei dat het de wil van God was. De rivier Kali Angke heeft volgens sommigen zijn naam te wijten aan het feit dat de rivier die 9 oktober helemaal rood was door het bloed van de gedode Chinezen. Het gebeuren staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als de Chinezenmoord.

Net vóór en na de oprichting van de Republiek Indonesië zijn veel Chinese Indonesiërs geëmigreerd naar Nederland en de Volksrepubliek China. Tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog werden vele Chinese Indonesiërs het slachtoffer van mishandeling, diefstal en moord door soldaten van de Tentara Nasional Indonesia. In Lumbuk Alung werd vrijwel de hele Chinese buurt door de Tentara Nasional Indonesia met de grond gelijk gemaakt[2].

In de jaren 1970 kwam een tweede stroom van Chinese Indonesiërs naar Nederland vanwege rassenconflicten tussen Chinese en autochtone Indonesiërs. Veel Chinese vrouwen in Indonesië werden uit hun huizen gesleurd en verkracht door racistische Indonesiërs. Chinese mannen werden geslagen en hun bezittingen werden ontnomen. Sommige Chinese wijken gingen in vlammen op en bijna alle reclameborden in het Chinees werden kapotgemaakt. Veel Chinese Indonesiërs veranderden hun Chinese achternaam in een Indonesische achternaam om te voorkomen dat mensen ontdekten dat ze Chinees waren. Het aannemen van een Chinees-Indonesische achternaam werd door de overheid zelfs verplicht. De laatste anti-Chinese rellen waren in 1998.

Chinese invloed op de Indonesische keuken[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de eeuwen heeft de Indonesische keuken diverse invloeden van buitenaf ondergaan. De Chinese invloed is ontstaan door het uitwaaieren van grote aantallen Chinezen naar de Indonesische archipel. De Chinezen zijn een opvallend element in de Indonesische bevolking. Ze maken hier al eeuwen deel van uit. Het is dan ook niet vreemd dat de Indonesische keuken beïnvloed is door de Chinese keuken.

Jiaxiang[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste Chinezen in Indonesië komen oorspronkelijk uit het zuiden en zuidoosten van Volksrepubliek China. Veelvoorkomende jiaxiang van Chinezen in Indonesië zijn:

Veelvoorkomende Chinese dialecten[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende Chinese Indonesiërs[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Economie en zaken[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Kunsten[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]