Chinezen in Singapore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chinezen in Singapore
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 新加坡华人
Traditioneel 新加坡華人
Pinyin xīnjiāpō huárén
Standaardkantonees San Kaa Póh Wàa Yàn
HK-romanisatie (Standaardkantonees) San Ka Po Wa Yan

De Chinezen in Singapore maakten in 2000 78% procent deel uit van de Singaporese samenleving. Singapore is het enige land ter wereld waar overzeese Chinezen een meerderheid van de bevolking vormen.

Tegenwoordig voelen de meeste Chinese Singaporezen zich Singaporees in plaats van Chinees, ondanks het feit dat ze Chinese kranten en televisiezenders kijken. Een deel van de Chinese Singaporezen is deels van Peranakan-Chinese afkomst.

Jiaxiang[bewerken]

41% van de Chinezen in Singapore komt oorspronkelijk uit Zuid-Fujian. En vooral de gebieden Xiamen, Zhangzhou en Quanzhou zijn hun jiaxiang.

De Chaozhounezen vormen 21% van de Chinese Singaporezen.

De Kantonezen vormen 15% van de Chinese Singaporezen. Zij spreken verschillende Kantonese dialecten. Een groot deel van de inwoners van Singapore Chinatown zijn Kantonees.

Acht procent van de Chinezen in Singapore is Hakka, ze spreken een Hakka dialect dat sterk op het Mandarijn lijkt. In de vroege twintigste eeuw kwamen veel Hakka vrouwen naar Singapore.

Vijf procent van de Chinese Singaporezen heeft hun jiaxiang in Hainan. De rest van deze vijf procent hebben hun jiaxiang in Noord-Fujian en Zuid-Zhejiang. Zij spreken Mindongyu of Puxianhua

Chinatown Heritage Centre in Singapore

Bekende Chinese Singaporezen[bewerken]

Zie ook[bewerken]