Chinmoku (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Dit artikel gaat over de film uit 1971. Voor het oorspronkelijke boek, zie Stilte (roman).
Chinmoku
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Masahiro Shinoda
Producent Kiyoshi Iwashita
Kinshiro Kuzui
Tadasuke Omura
Scenario Shusaku Endo
Hoofdrollen David Lampson
Don Kenny
Tetsurō Tamba
Mako Iwamatsu
Eiji Okada
Muziek Toru Takemitsu
Cinematografie Kazuo Miyagawa
Distributie Toho Company
Première Vlag van Japan 13 november 1971
Genre Drama
Speelduur 129 minuten
Taal Japans / Engels
Land Vlag van Japan Japan
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Chinmoku (Nederlands: Stilte), ook bekend onder de Engelse titel Silence, is een Japanse film uit 1971 van regisseur Masahiro Shinoda. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Shusaku Endo, die zelf het scenario voor de verfilming schreef.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In de 17e eeuw reizen de jezuïtische missionarissen Sebastian Rodrigues en Francisco Garrpe naar Japan, waar het christendom illegaal is verklaard en gelovigen op brutale wijze vervolgd worden. Daar proberen ze te achterhalen wat er met Cristóvão Ferreira gebeurd is, een priester die twintig jaar eerder naar Japan was vertrokken om het christendom te verspreiden en die vijf jaar eerder spoorloos was verdwenen na te zijn gearresteerd door de autoriteiten.

Niet veel na zijn aankomst komt Rodrigo in contact met ondergedoken gemeenschappen van christelijke Japanners. De gelovigen worden de autoriteiten opgespoord, gemarteld en gedood. Uiteindelijk wordt Rodrigo verraden door zijn gids Kichijiro en eveneens gearresteerd. Hij wordt met allerlei martelingen geconfronteerd en verplicht om afstand te nemen van zijn geloof door op een beeltenis van Jezus Christus te trappen. Hij wordt door zowel de magistraat Inoue Chikugonokami als zijn vroegere mentor Ferreira, die zijn geloof inmiddels heeft verloochend en de Japanse naam Sawano Chuan heeft aangenomen, onder druk gezet om een fumie van Jezus te vertrappen. De stilte van God wordt steeds ondraaglijker voor Rodrigo, die zich uiteindelijk laat overtuigen om zijn voet op een fumie te zetten.

Historische achtergrond[bewerken]

Prent (1669) uit Gedenkwaerdige gesantschappen der Oost-Indische Maatschappy in ’t Vereenigde Nederland, aan de kaisaren van Japan uit van Arnoldus Montanus. Op de voorgrond twee Japanse ondervragers. Tegenover hen met zwarte hoofddeksels de vier jezuieten en links van hen Christovao Ferreira

Het verhaal is voor een belangrijk deel gebaseerd op historische feiten. Cristóvão Ferreira was een Portugese jezuïet die de meest controversiële apostaat werd in de geschiedenis van de orde. Van 1609 tot 1633 was hij werkzaam bij missie van de jezuïeten in Japan. Hij werd in 1633 gearresteerd en gaat daarna samenwerken met de Japanse inquisitie. Dit had een golf van ontzetting en vooral schaamte in de orde van de jezuïeten tot gevolg. Honderden jezuïeten meldden zich aan om naar Japan te reizen, Ferreira te bewegen op zijn besluit terug te komen en in zijn plaats als martelaar te sterven. Er zijn zes pogingen vanuit Manilla bekend, die hebben geleid tot een aankomst in Japan van groepen jezuïeten met dat doel. In alle gevallen werden de priesters snel na aankomst gearresteerd en dat leidde of tot de dood of tot eveneens apostasie. De bekendste van die pogingen dateert van 1643. Daaraan namen vier jezuïeten deel, waaronder ook een priester met de naam Sebastião Rodrigues. Het eindigde – na marteling – voor deze vier ook in apostasie.

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Hoewel de film Portugese missionarissen volgt, worden ze vertolkt door Engelstalige acteurs. Het personage Cristóvão Ferreira, een Portugese priester die zijn geloof heeft verloochend en een Japanse levensstijl heeft aangenomen, wordt vertolkt door de Japanse karakteracteur Tetsurō Tamba, die vier jaar eerder bekend was geworden als het personage Tiger Tanaka in de James Bondfilm You Only Live Twice (1967).
  • Chinmoku maakte deel uit van het 25e filmfestival van Cannes.
  • Het personage Kichijiro is gebaseerd op de Bijbelfiguur Judas. Volgens auteur Shusaku Endo werd het personage ook geïnspireerd door de film La strada (1954) van de Italiaanse regisseur Federico Fellini.[1]
  • In 2016 bracht regisseur Martin Scorsese met Silence zijn eigen verfilming van Endo's roman uit.