Chiquita Brands International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chiquita)
Ga naar: navigatie, zoeken
Chiquita Brands International Sarl
Chiquita Brands Logo 2018.jpg
Oprichting 1899
Eigenaar Cutrale en Safra
Sleutelfiguren Andrew J. Biles (Voorzitter en CEO)
Hoofdkantoor Rolle, Kanton Vaud, Zwitserland
Werknemers circa 18.000, waarvan 16.000 in Latijns-Amerika (2018)
Producten - Bananen
- Ananas
Industrie Agricultuur
Website www.chiquita.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Chiquita Brands International is een Amerikaans bedrijf dat in 1871 in Boston werd opgericht als United Fruit Company.

Geschiedenis[bewerken]

Het kwam voort uit een Amerikaanse spoorwegonderneming die in Costa Rica begonnen was met het planten van bananenplanten op de stukken grond die langs het spoor lagen. De verkoop van de bananen bleek meer winstgevend te zijn dan het vervoer van de mensen. Na een financiële crisis ging directeur Minor C. Keith een fusie aan met de Boston Fruit Company van Lorenzo Dow Baker en Andrew W. Preston wat leidde tot het ontstaan van de United Fruit Company. Preston werd de eerste directeur met Keith als vicedirecteur. Gezamenlijk hadden de bedrijven plantages op de Caraïbische eilanden, in Colombia en Midden-Amerika, maar ook de spoorwegen en een vloot van schepen voor het transport. Bovendien waren de bedrijven goed vertegenwoordigd in de Amerikaanse markt.

Politieke beïnvloeding[bewerken]

United Fruit stond ook wel bekend als El Pulpo (de octopus), vanwege de politieke invloed die het bedrijf in Centraal-Amerika had. Zo had het bedrijf een grote invloed in Guatemala (het oorspronkelijke voorbeeld van een bananenrepubliek): in 1901 verkreeg United Fruit het exclusieve recht voor het vervoer van post tussen Guatemala en de Verenigde Staten. Gaandeweg kocht het bedrijf steeds meer concurrenten op en verkreeg het een onaantastbare positie in de economie en de politiek van het land. Met het argument dat vanwege de tropische stormen het nodig was om grote stukken land ongebruikt achter de hand te houden, was er een schrijnende situatie dat duizenden landarbeiders geen eigen stuk grond (en inkomsten) konden hebben. Dit leidde in 1954 onder de toenmalige socialistische president Jacobo Arbenz Guzmán, die grote stukken land van United Fruit nationaliseerde, tot een lobby bij president Dwight D. Eisenhower tot het plegen van een militaire coup, operatie PBSUCCESS. Met de hulp van de CIA kwam er een invasie vanuit Honduras door 150 man onder leiding van Carlos Castillo Armas. Dit leidde tot het installeren van een rechtse regering die bereid was de belangen van United Fruit te behartigen.

In 2004 verscheen er een artikel in de Wall Street Journal dat Chiquita terroristen betaalde om de werknemers van het bedrijf in Colombia te beschermen.[1] Dit leidde tot een nader onderzoek van de autoriteiten. Chiquita Brands International is in maart 2007 in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een boete van 25 miljoen dollar voor het financieel steunen van een terroristische organisatie in dat land. [2]

Fusies[bewerken]

AMK Corporation[bewerken]

In juni 1970 fuseerde United Fruit Company met AMK Corporation en werd hernoemd naar United Brands Company, dat in augustus 1984 hernoemd werd naar Chiquita Brands International. In Nederland verkoopt het bedrijf onder andere de Chiquita-bananen. De grootste concurrent is altijd Standard Fruit Company geweest, tegenwoordig Dole Food Company.

Fyffes[bewerken]

In maart 2014 kondigt het bedrijf een fusie aan met het Ierse bedrijf Fyffes.[3] De fusie wordt geheel in aandelen afgehandeld, waarna de aandeelhouders van Chiquita 50,7% van het nieuwe bedrijf zullen bezitten. Het gecombineerde concern gaat verder als ChiquitaFyffes.[3] Het heeft een jaarlijkse omzet van $ 4,6 miljard en telt circa 32.000 medewerkers in meer dan 70 landen.[3] Chiquita en Fyffes verkopen samen ongeveer 180 miljoen dozen, van circa 18 kilogram, bananen per jaar gevolgd door 117 miljoen voor concurrent Fresh Del Monte Produce en 110 miljoen voor Dole Food Company.[4] Het bedrijf krijgt hoofdkantoren in Charlotte en in Dublin. Eind oktober 2014 verwierpen de aandeelhouders het fusieplan.[5]

Overname door Braziliaans consortium[bewerken]

In augustus 2014 boden de Braziliaanse familiebedrijven Cutrale en Safra $ 13 per aandeel in contanten voor Chiquita,[6] maar het bestuur wees het bod af. In dezelfde maand gaf de Europese Commissie haar goedkeuring aan de voorgenomen fusie tussen Chiquita en Fyffes.[6] Nadien verhoogden de Braziliaanse bedrijven hun bod op Chiquita naar $ 14,00 per aandeel,[6] maar Chiquita wees hun bod opnieuw af. Op 24 oktober 2014 verhoogden de Braziliaanse bedrijven opnieuw hun bod, dit keer tot $ 14,50 per aandeel. Eén dag later gingen de Chiquita-aandeelhouders akkoord met de overname door Cutrale en Safra.[7][8] Het overnamebod is $ 681 miljoen in totaal.[9] Als de schulden worden meegerekend dan is de totale transactiewaarde $ 1,3 miljard.

Trivia[bewerken]

Om te weten hoe alles in zijn werk gaat voordat de Chiquita-bananen uiteindelijk bij de consument terechtkomen, werd in 1987 een stripalbum uitgegeven getiteld Chiquita. Tekeningen zijn van Jeff Broeckx en het scenario van Marck Meul. De hoofdfiguren Hank en Elsie zijn duidelijk geïnspireerd op Andy en Aneka uit de reeks Bessy Natuurkommando. Bessy komt niet voor in het verhaal, wel een grappig Chiquita-banaantje dat het voortdurend aan de stok heeft met Hank.

Voor kinderen bestaan er Chiquita Kids Bananen. Hier kan men ook vaak dingetjes bij sparen. De mascotte is een aapje. Dat aapje wordt ingesproken door Dieter Jansen.

Externe link[bewerken]