Chirlane McCray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chirlane McCray, haar echtgenoot Bill de Blasio en hun twee kinderen

Chirlane I. McCray (Springfield (Massachusetts), 29 november 1954) is een Amerikaans schrijfster en dichteres. Ze is de echtgenote van Bill de Blasio, die in november 2013 verkozen werd tot burgemeester van New York City. Zelf is ze ook politiek actief in die stad.

Leven en werk[bewerken]

Chirlane McCray is opgegroeid in Longmeadow (Massachusetts), waar zij en haar familie — slechts het tweede Afro-Amerikaanse gezin in dat stadje — geconfronteerd werden met racisme, iets wat Chirlane in poëzie verwerkte. Ze ging in 1972 aan Wellesley College studeren, waar ze lid werd van het Combahee River Collective, een groep van zwarte, feministische en lesbische intellectuelen. Ze verhuisde na haar afstuderen naar New York City, waar ze voor Redbook schreef. In 1979 publiceerde Essence Magazine haar essay "I Am a Lesbian", een baanbrekende tekst in de behandeling van seksualiteit door een zwarte vrouw.

Sinds 1991 is McCray politiek actief. Ze werkte als schrijver van speeches voor onder andere burgemeester David Dinkins. In die periode leerde ze Bill de Blasio kennen, die toen ook voor Dinkins werkte. Hoewel McCray zich eerder geuit had als lesbisch, vormden zij en Bill de Blasio toch een koppel; ze huwden in 1994. Wanneer haar naar haar seksualiteit gevraagd werd, zei McCray dat ze "labels" haat. Het koppel heeft twee kinderen, Chiara en Dante, en leeft in Park Slope (Brooklyn).

Tijdens het presidentschap van Bill Clinton, was McCray tewerkgesteld door het New York Foreign Press Center. Beginnende in 2004 werkte ze verschillende jaren in de privé- en nonprofit-sector.

Haar echtgenoot was in 2013 kandidaat in de burgemeestersverkiezingen van New York City en won die op 6 november van de Republikein Joe Lhota. Chirlane speelde een actieve en vooraanstaande rol in de campagne.