Chislehurst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chislehurst
Wijk in Londen in Engeland Vlag van Engeland
Chislehurst (Greater London)
Chislehurst
Situering
Regio Groot-Londen
District 1420
Borough Bromley
Coördinaten 51° 25' NB, 0° 5' OL
Algemeen
Oppervlakte 10,4412[1] km²
Inwoners 14.831[2]
(1420 inw./km²)
Overig
Postcode(s) BR7
Netnummer(s) 020
Grid code TQ445705
Post town CHISLEHURST
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Chislehurst is een historisch dorp, tegenwoordig een wijk (tevens een ward) in het zuidoosten van de Britse hoofdstad Londen. De wijk staat bekend als welvarend en heeft enkele beroemde inwoners gehad.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Chislehurst ligt ongeveer 16,9 km ten zuidoosten van Charing Cross, het centrale meetpunt in Londen. De wijk ligt in het noordelijk deel van de London Borough of Bromley, dat onderdeel is van Outer London, de buitenste schil van 20 boroughs binnen de metropool Groot-Londen. Chislehurst ligt oostelijk van de centrale wijk Bromley. Het ligt tevens ten zuiden van Mottingham, dat op de grens van de boroughs Bromley, Lewisham en Greenwich ligt, en ten zuidwesten van Sidcup, in de London Borough of Bexley.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam "Chislehurst" is afgeleid van de Angelsaksische woorden cisel (Nederlands: kiezel) en hyrst (beboste heuvel).

Een bekende inwoner van het toen nog onbetekenende dorp in het graafschap Kent was de historicus, oudheidkundige en topograaf William Camden (1551-1623), die er een huis liet bouwen dat later de naam Camden Place kreeg. Rond 1760 woonde hier de politicus, rechtsgeleerde en lord chief justice Charles Pratt (1714-1794), die later de titels baron Camden en graaf Camden droeg. De voormalige Franse keizer Napoleon III woonde vanaf 1871 tot zijn dood in 1873 in dit huis. Zijn weduwe Eugénie de Montijo woonde er tot 1885. Zowel de keizer als zijn zoon Napoleon Eugène Lodewijk Bonaparte, die in 1879 in Zoeloeland omkwam, werden aanvankelijk begraven in de parochiekerk van Chislehurst, maar later overgebracht naar het mausoleum van de door keizerin Eugénie gestichte Abdij Saint Michaels in Farnborough.[3]

In 1865 opende Station Chislehurst aan de South Eastern Railway. Daarmee werd het dorp beter bereikbaar voor forenzen uit Londen en andere plaatsen, waardoor het karakter geleidelijk veranderde van relatief gesloten dorpsgemeenschap naar suburbane buitenwijk. Een lokale campagne voorkwam in 1888 dat de dorpsmeent, Chislehurst Common, bebouwd werd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De parochiekerk van St Nicholas dateert deels uit het einde van de 15e eeuw. De zuidbeuk werd in 1849 toegevoegd en de torenspits werd in 1857 vervangen. Het historische huis Camden Place werd omstreeks 1717 geheel herbouwd en rond 1800 uitgebreid. Tegenwoordig is het het clubhuis van de lokale golfclub. De ruïne van een ander landhuis, Scadbury Manor, bevindt zich in Scadbury Park.

In de wijk bevinden zich de Chislehurst Caves. Het zijn geen natuurlijke grotten, maar overblijfselen van krijtmijnen of kalksteengroeven, vergelijkbaar met de Limburgse mergelgrotten. De groeven zijn zeer oud, mogelijk uit de tijd van het Romeinse Keizerrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze door duizenden mensen als schuilgelegenheid benut. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven en vinden er bij gelegenheid popconcerten plaats (in het verleden o.a. Jimi Hendrix, The Who en The Rolling Stones).[4]

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners (elders geboren)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chislehurst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.