Chongryon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het hoofdkwartier van Chongryon in Tokyo.

Chongryon is de Algemene Associatie van Koreaanse Ingezetenen in Japan. Het is een organisatie die zich inzet voor de Zainichi Koreanen in Japan. Hun hoofdkantoor is in Tokyo. Chongryon heeft zeer nauwe banden met Noord-Korea en is in feite de ambassade van Noord-Korea in Japan.

Chongryon werd opgericht op 25 mei 1955 onder leiding van Han Duk-su. De organisatie heeft heel wat scholen onder zijn leiding waar hun eigen curriculum van kracht is. De schoolreizen hebben dan ook meestal Pyongyang als bestemming. Vroeger werden de scholen gefinancierd door Noord-Korea, maar nu zorgen enkele lokale Japanse autoriteiten daar deels voor. De Japanse overheid gaat niet in op de vraag van Chongryon om de scholen met staatsgeld te steunen.

Anderzijds heeft Chongryon ook een eigen uitgeverij en dagblad waarvan het bekendste The People’s Korea is. De organisatie bezit ook nog recreatiecentra, de Federation of Traders and Industrialists in Japan en de Federation of Korean Credit Associations. De laatste organisatie alleen al heeft een kapitaal dat meer dan 2,5 miljard yen bedraagt. Vele leden van Chongryon hebben ook een Zuid-Koreaanse identiteitskaart. Voor Zuid-Korea is dit geen probleem want volgens hen zijn alle inwoners van Noord-Korea ook inwoners van Zuid-Korea.

Er bestaat heel wat controverse rond deze organisatie. Zo is de Japanse politie al meerdere keren voorzieningen van Chongryon binnengevallen waaronder ook het hoofdkwartier in Tokyo. Ook verdenkt men de organisatie van zwart geld te smokkelen naar Noord-Korea om de economie te steunen, maar daar heeft men nog geen staalhard bewijs van.