Chorisochismus dentex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chorisochismus dentex
Rocksucker at Blousteen ridge DSC09449.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Gobiesociformes (Schildvisachtigen)
Familie:Gobiesocidae (Schildvissen)
Geslacht:Chorisochismus
Soort
Chorisochismus dentex
(Pallas, 1769)
Afbeeldingen Chorisochismus dentex op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Chorisochismus dentex is een straalvinnige vissensoort uit de familie van schildvissen (Gobiesocidae).[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1769 door Pallas.

Deze zeevis is endemisch voor de kust van Namibië en Zuid-Afrika, vanaf Swakopmund tot aan Durban. In het Afrikaans wordt hij klipsuier genoemd. De vinnen onder het lijf zijn aangepast tot een soort schijf die als zuignap dient en waarmee het dier zich aan de rotsen vast kan zuigen. Wanneer een hengelaar de vis aan de haak slaat zal de vis zich zo vastzuigen dat de lijn eerder zal breken dan dat de vis van de rotsen loskomt. De vis kan zijn kleur aanpassen aan zijn omgeving. Eenmaal dood wordt de kleur roodachtig. De vis wordt tot 30 cm groot en leeft in getijdepoelen. Het dier zal zelden dieper dan 10 m gaan. [2]


Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Afrikaanse Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.