Chowchow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chowchow
Hondenras
Chowchow
Basisinformatie
Andere namen Chow Chow
Chow-Chow
Oorsprong China
Classificatie FCI #205 : groep 5. sectie 5
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De chowchow is een hondenras, behorend tot de Aziatische- en keeshonden van het oertype. De eerst bekende vorm kwam misschien al voor in het oude China, lang voor onze jaartelling. Nu is hij vooral in gebruik als huis- en waakhond, maar ooit werd hij gebruikt als jachthond.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De schofthoogte van reuen is ongeveer 48-56 centimeter en van teven ongeveer 46-51 centimeter. Het gewicht varieert van 22 tot 35 kilogram. De dichte vacht kan lang- of kortharig zijn. De vachtkleuren zijn rood, zwart, fawn, blauw of crème, maar altijd eenkleurig. De rode langhaar komt het meest voor. Chowchows zijn goed herkenbaar aan hun blauwe tong en tandvlees.

Aard[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een rustige, zelfverzekerde hond, moedig en waaks. Vereist een consequente opvoeding.

Sociaal[bewerken | brontekst bewerken]

Als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn kunnen ze wel met katten en andere huisdieren samen. Met kinderen kunnen ze meestal goed overweg, maar ze zijn wel wat dominant tegen andere honden. Ze blijven wel vrij onverschillig tot afwijzend tegen vreemden. Het zijn heel eigenwijze honden.

Verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

Langharig

De langharige chowchow behoeft minstens eenmaal per week een grondige kam- en borstelbeurt. Tijdens de ruiperiode is zelfs een dagelijkse kambeurt nodig.

Kortharig

De kortharige chowchow kan met iets minder kambeurten toe, maar aangezien de ondervacht even dicht is als bij de langharige, moet hij tijdens de rui wel vaak gekamd worden.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chow Chow van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.