Chriet Titulaer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chriet Titulaer op een persconferentie op Schiphol over de locatie van het Cosmo Science Center (27 november 1984)

Chriet Titulaer (Hout-Blerick (Venlo), 9 mei 1943) is een Nederlands sterrenkundige, voormalig televisiepresentator en populair-wetenschappelijk schrijver.

Biografie[bewerken]

Titulaer doorliep de middelbare school op het Venlose St.-Thomascollege (nu onderdeel van het Valuascollege). Hij studeerde vervolgens aan de Universiteit Utrecht wiskunde en natuurkunde met als hoofdvak sterrenkunde, en was daarnaast lid van studentenvereniging CS Veritas. Tijdens zijn studie richtte hij, samen met Ton Smit, op 18 april 1965 de afdeling Venlo van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde op (sedert 1990 genaamd Weer- en Sterrenkundige Vereniging "Jean Delsing") en organiseerde het jaar daarop de expositie "Mens en het Heelal", indertijd de grootste weer-, sterren- en ruimtevaartkundige manifestatie die ooit in Nederland gehouden was. Na een tweetal jaren in de VS en daarna twee jaar in Frankrijk als astronoom gewerkt te hebben werd hij een bekende presentator van televisie- en radioprogramma's over wetenschap en techniek.

Persoonlijk[bewerken]

Titulaer is gehuwd en heeft een dochter. Hij woonde met zijn gezin in Houten, waar hij ook zijn kantoor had. Lichamelijk heeft Titulaer al heel lang gezondheidsproblemen. Hij heeft al tientallen jaren diabetes, die soms zo verhevigde dat hij in het ziekenhuis belandde en in de jaren '90 kreeg hij een herseninfarct. Sindsdien is hij slecht ter been, heeft hij concentratieproblemen en treedt mede hierdoor niet meer in het openbaar op.

Werk[bewerken]

Televisieproducer, presentator, schrijver en wetenschaps-promotor[bewerken]

Tussen 1969 en 1990 was Titulaer veelvuldig op de televisie te zien. Zijn populariteit begon als medepresentator (samen met Henk Terlingen, "Apollo Henkie") van het live televisieverslag van de eerste maanlanding in 1969. Ook was hij commentator bij de live-uitzending van de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

Chriet Titulaer in 1984

Later (1983) begon Titulaer zijn eigen mediaproductiebedrijf Chriet Titulaer Producties BV en werkte hij veel voor TELEAC en de TROS. Hij produceerde populair-wetenschappelijke programma's als TROS Wondere Wereld en televisiecursussen zoals Moderne Sterrenkunde en Nederland en het Weer. In de jaren '90 verkocht hij dit bedrijf wegens zijn slechter wordende gezondheid.

Hij is medeoprichter van de inmiddels ter ziele gegane projecten Huis van de Toekomst, Kantoor van de Toekomst en Ziekenhuis van de Toekomst. Het project Hotel van de Toekomst in Houten strandde vanwege de te hoge kosten.[1] Ook was hij mede-initiatiefnemer van het recreatief-educatief park voor sterrenkunde en ruimtevaart het Cosmo Science Center in Noord-Brabant. Dit laatste initiatief is uiteindelijk nooit van de grond gekomen.

In 1986 organiseerde hij de ruimtevaartmanifestatie Space '86 in de Jaarbeurs te Utrecht. Ter promotie hiervan liet hij tijdelijk een geschilderde Saturnus V-raket op ware grootte tegen de Utrechtse Domtoren aanbrengen, aangezien zowel de raket als de toren ongeveer 110 meter hoog zijn.[2] Titulaer schreef ook verscheidene populair-wetenschappelijke boeken over techniek, ruimtevaart, computers, IT, weer- en sterrenkunde. Chriet Titulaer was altijd een groot pleitbezorger van wetenschap en techniek en werd vaak gevraagd als inleidend spreker bij evenementen op dit gebied en voor themadagen op scholen en universiteiten.[3] Deze publieke optredens van Titulaer, zoals voorheen ook voor radio en televisie, zijn verleden tijd geworden omdat hij door zijn slechte gezondheid het rustig aan moet doen.[4]

Titulaer is jarenlang eigenaar geweest van een Apollocapsule die hij voor $1 kocht van de Amerikaanse fabrikant nadat de Apollomissies waren geannuleerd. Deze capsule stond in zijn tuin totdat een Japanner bij hem aanbelde en de capsule opkocht voor 30.000 gulden.[5][6]

Voorspellingen[bewerken]

Een aantal voorspellingen die Titulaer in de jaren tachtig deed op het gebied van techniek en samenleving bleek zo'n dertig jaar later goeddeels te zijn uitgekomen. Glasvezelcommunicatie zou volgens hem een grote rol gaan spelen, er zouden themakanalen, beeldtelefoons en diensten zoals telewinkelen komen en de rol van kranten zou teruggedrongen worden. De digitale snelweg die hij voor zich zag zou ook interactieve encyclopedieën mogelijk maken. Maar ook kwamen voorspellingen van Titulaer niet uit, zoals de implantatie van computerchips in hersenen in het jaar 2000.[7]

Een planetoïde is naar hem vernoemd: 12133 Titulaer. Openbaarvervoerbedrijf Veolia vernoemde een van zijn Velios-treinen naar hem.[8]

Markante verschijning[bewerken]

Zijn voornaam "Chriet", soms ook "Chrit(je)", is een in Limburg gangbare verkorting van Christiaan of Christoffel; eenzelfde verkorting als "Chris" dus. De Limburgse uitspraak van ch in al deze varianten is k. De correcte uitspraak van "Chriet" is dus kriet.

Hij draagt een bijzonder model baard, model tuinkabouter volgens sommigen en hemzelf, die onder de kin en rond de wangen groeit maar de bovenlip en de voorkant van de kin vrijlaat, waarom hij ook wel 'het meest snorloze gezicht van Nederland' werd genoemd. Ook zijn Limburgse "zachte g" draagt bij aan zijn onmiddellijke herkenbaarheid.

Imitaties[bewerken]

Chriet Titulaer was, als BN'er in de jaren 70 en 80 en door zijn opvallende verschijning met zijn zware Limburgse accent, een dankbare bron voor verscheidene cabaretiers/komieken om geïmiteerd te worden. In het programma Shockradio werd hij in de jaren negentig door Hilbert Elskamp geïmiteerd. Ook Robert Paul deed dit vaak. Diederik van Vleuten deed in het radioprogramma Spijkers met koppen soms een imitatie van Titulaer.

In 1982 was André van Duin als Chriet Titulaer te zien met Willy Dobbe als interviewster in een uitzending vanaf de Firato. In 1983 imiteerde de komiek hem in De Tele-Theatershow in een sketch over bekende Nederlandse artiesten. In deze sketch gaf Van Duin als Titulaer een verhandeling over reizen naar de ruimte en gebruikte daarbij een badmintonracket met (space)shuttle. In het televisieprogramma dat André van Duin begin jaren negentig bij RTL 4 had, werden in de rubriek Het ei van Co Lumbus allerlei uitvinders met hun vindingen op komische wijze door Van Duin gepresenteerd. Hierin speelde Van Duin het typetje van uitvinder met brilletje, baard en Limburgs accent, waarin hij grote gelijkenis vertoonde met Titulaer. De juryleden die de uitvindingen moesten beoordelen waren Viola Holt-Van Emmenes en Frits Bom.

Wim de Bie heeft in de uitzending van Van Kooten en De Bie van 5 oktober 1986 een typetje genaamd de "arrognoom" Chrut Titulaer neergezet, de "parabroer" van Chriet, die "De wondere bovenwereld" presenteerde.[9]

In Kreatief met Kurk II uit 1994 (les 15, Voedsel) was Tosca Niterink te zien als Chriet Titulaer.

In het programma Ook dat nog! heeft Erik van Muiswinkel eveneens een imitatie van Chriet Titulaer gedaan. Net als in de tweede aflevering van het dertiende seizoen van Koefnoen.

Bibliografie[bewerken]

 • Operatie maan (verslag in woord en beeld van de ruimtevaart en maanlanding) (1969)
 • Maanonderzoek (1969)
 • Elseviers atlas van de planeten (1971)
 • Apollo, dossier van het project (1973)
 • Ruimtevaart, moet dat nou? (1974)
 • Landing op Mars (1975)
 • Het grote planetenboek (1976)
 • Leven op andere planeten (1976)
 • De mens in het heelal (1977)
 • De mens en het weer (1979)
 • Van Spoetnik tot spaceshuttle (1979)
 • Televisiesatellieten (1980)
 • Toekomstbeeld (video, kabeltelevisie, satelliettelevisie, huiscomputer, viditel, teletekst) (1980)
 • Fotografie bij de politie (1981)
 • De mens in de ruimte (1981)
 • Computers. Wat moet je ermee? (1982)
 • Een kwart eeuw ruimtevaart (cursusboek Teleac, 1982)
 • De mens en de computer (1983)
 • Bijblijven met de nieuwe media (1983)
 • Het grote hemelboek (1985)
 • De mens in de kosmos (1985)
 • Tros Wondere wereld woordenboek (1986)
 • Space 86 (1986)
 • Toekomst in telecommunicatie (1988)
 • De micro-elektronica revolutie (1988)
 • Van Edison tot CD-video (1988)
 • Huis van de toekomst (1989)
 • Welkom in de toekomst (1990)
 • Kantoor van de toekomst (1991)
 • Welkom in 2000 (1993)
 • Mijn biografie (1997)

Externe link[bewerken]