Chris Cuomo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chris Cuomo at 2016 Democratic National Convention.jpg

Christopher Charles Cuomo, (New York, 9 augustus 1970) is een Amerikaans jurist en televisiejournalist.

Hij is verbonden aan CNN, waar hij Cuomo Prime Time, een doordeweeks avondprogramma voor analyse van het nieuws, presenteert. Hiervoor was hij tot eind mei 2018 een van de twee anchors van de doordeweekse editie van het ochtendprogramma New Day.

Eerder was hij jarenlang werkzaam bij ABC News, onder meer als afdelingshoofd wetgeving en justitie, als co-anchor bij het programma 20/20 en als anchor van Good Morning America.

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Cuomo werd geboren in het New Yorkse stadsdeel Queens. Hij is de zoon van Matilda Raffa en Mario Cuomo, de voormalige gouverneur van de staat New York. Zijn broer Andrew Cuomo is de huidige gouverneur van de staat New York. Hij volgde onderwijs aan de Albany Academy, een privé school voor hoger onderwijs in Albany in de staat New York. Aansluitend studeerde hij aan de Yale University en Fordham University en sloot dit af met een Juris Doctor-graad. Hij is een advocaat met licentie.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Cuomo deed zijn eerste journalistieke ervaring op bij CNBC, MSNBC en CNN. Ook werkte hij bij Fox News Channel, waar hij een breed scala van controversiële sociale onderwerpen aansneed. Hij trad er eveneens op als politiek analist. Van september 2006 tot december 2009 was hij anchor van het ABC programma "Good Morning America", waarin hij zowel breaking news en andere belangrijke nieuwsitems in het binnenland als het buitenland naar voren bracht. In februari 2013 verhuisde Cuomo naar CNN als co-host van het ochtendprogramma New Day samen met Alisyn Camerota, dat zowel breaking news, als belangrijke gebeurtenissen over het totale CNN-netwerk verslaat. Over de impact van de orkanen Harvey en Irma in 2017 deed hij ter plaatse in de staten Texas en Florida verslag.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Cuomo heeft verscheiden Emmy Award nominaties verworven. Zijn Good Morning America portret van de 12-jarige dichter Mattie Stepanek werd onderscheiden met een News Emmy, die hem een van de jongste winnaars van deze prijs maakte. Ook werden zijn producties onderscheiden met de Polk and Peabody Award, de Edward R, Murrow Award en de Loeb Award.

Controversen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn loopbaan riep het optreden van Cuomo in enkele gevallen publieke controversen op. Zo claimde hij in 2015 via Twitter dat hate speech niet onder de vrijheid van meningsuiting volgens het First Amendment van de Constitutie zou vallen. Een stelling die hem een storm van protest opleverde. Niet in de laatste plaats vanwege zijn juridische professie. Tal van media legden uit dat in beginsel, noch de grondwet, noch de jurisprudentie hate speech iets in de weg leggen. Pas als er sprake is van bedreiging of een concreet gevaar van of voor een individueel persoon kan er reden zijn voor justitieel ingrijpen.

In 2016 wekte hij als moderator van CNN-bijeenkomsten tijdens het interviewen van kandidaten voor het presidentschap de indruk hen te checken op het al of niet atheïst zijn. Cuomo vroeg hun o.a.: "Bid u en gaat u naar de kerk?" en "Waarom gaat u niet naar de kerk?". Het religieuze magazine Patheos bekritiseerde deze ongebruikelijke gang van zaken.

In oktober 2016 zei Cuomo in een CNN uitzending over het voortdurend lekken van emails van Hillary Clinton's campagneleider John Podesta door WikiLeaks: "Het is belangrijk eraan te denken dat het illegaal is deze gelekte emails te bezitten. Dat geldt niet voor de media, dus alles wat u erover te weten komt, komt van ons!" The Dailycaller bracht hiertegen op 16 oktober in dat het verbod niet opgaat, omdat iedereen vrije toegang heeft tot een website van Wikileaks, waarop dezelfde email zijn te vinden.

Prive[bewerken | brontekst bewerken]

Cuomo trouwde in 2001 met Cristina Greeven, journalist bij Gotham magazine in een Rooms-katholieke dienst in Southampton in de staat New York. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Manhattan.

Op 31 maart 2020 testte hij positief voor het Corona-virus.

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]