Chris Götte

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chris Götte
uit de Slagwerkkrant 103 (mei-juni 2001)
Algemene informatie
Volledige naam Christiaan Adriaan Götte
Geboren 22 december 1962
Geboorteplaats HaarlemBewerken op Wikidata
Overleden 17 maart 2001
Overlijdensplaats MiddelburgBewerken op Wikidata
Land Nederland Vlag van Nederland
Werk
Jaren actief 1997 - 2001
Beroep Drummer
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Christiaan Adriaan (Chris) Götte (Haarlem, 22 december 1962Middelburg, 17 maart 2001) was een Nederlands drummer. Hij speelde vanaf 1997 tot zijn dood in 2001 bij de Nederlandse band BLØF.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Götte drumde al van jongs af aan. Op zijn zeventiende verhuisde hij van Haarlem naar Kapelle in Zeeland. Door zijn werk bij een muziekhandel in Kapelle werd hij een bekende figuur voor de Zeeuwse muzikanten. Jarenlang speelde Götte in allerlei coverbands. Halverwege de jaren 90 leerde hij via dat circuit ook Paskal Jakobsen en Bas Kennis van BLØF kennen. Toen bij BLØF in september 1997 de drumkruk vrijkwam, bleek Chris de aangewezen persoon om die in te nemen.

Doorbraak[bewerken | brontekst bewerken]

Met het lied Liefs uit Londen kwam de doorbraak voor BLØF. Daarmee dook Götte samen met de rest van band in het turbulente bestaan van een succesvolle band. Zo kon hij ook steeds minder de activiteiten van de band combineren met zijn werk in de muziekwinkel. Daar stopte hij dan ook eind 1998 mee. In het begin van het opvolgende jaar drumde hij voor het eerst een volledig album met BLØF. Dat album was Boven, dat ook dat jaar verscheen. Ook is hij te horen op het vierde album Watermakers uit 2000.

Hij kreeg mede door zijn bekendheid bij BLØF contact met sportverslaggeefster Dione de Graaff, met wie hij een relatie kreeg.[1]

(Na het) overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Na een optreden in Ahoy begin 2001 begon de band aan zijn tweede theatertournee. Halverwege de tour, op 17 maart, stond er een concert in Schiedam op het programma. Op de middag voor het optreden kwam Götte bij een motorongeval even buiten Middelburg op 38-jarige leeftijd om het leven. Op 22 maart werd er in de Zeelandhallen in Goes een herdenkingsdienst voor hem gehouden. Na de bijeenkomst werd Götte in besloten kring begraven in zijn woonplaats Kapelle.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag 22 maart 2001 om 8:45 werd het nummer "Harder dan ik hebben kan" door 9 verschillende nationale radiostations, een groot aantal regionale en lokale zenders en 3 muziektelevisiezenders, tegelijkertijd gedraaid. Het overlijden van Götte viel de makers "Harder dan ze hebben konden".

Het concert in Ahoy' begin 2001 werd uitgegeven op cd in beperkte oplage (50.000 stuks). De opbrengst van deze cd ging naar de stichting War Child.

Het album Blauwe ruis uit 2002 is opgedragen aan Götte.

15 jaar na het overlijden van Götte, hielden zijn oud collega's van BLØF op 12 mei 2016 een concert in het Arsenaaltheater in Vlissingen. De avond werd enkel gevuld met nummers die vóór het overlijden van de drummer waren uitgebracht.