Chris Hipkins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chris Hipkins
Chris Hipkins
Geboren 5 september 1978
Wellington
Land Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Politieke partij Labour Party
Premier van Nieuw-Zeeland
Huidige functie
Aangetreden 25 januari 2023
Monarch Charles III
Voorganger Jacinda Ardern
Leider van de New Zealand Labour Party
Huidige functie
Aangetreden 22 januari 2023
Voorganger Jacinda Ardern
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Chris Hipkins (Wellington, 5 september 1978) is een Nieuw-Zeelands politicus voor de Labour Party. Sinds 25 januari 2023 is hij de premier van Nieuw-Zeeland.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hipkins is sinds 2008 lid van het Nieuw-Zeelandse Huis van Afgevaardigden. Namens zijn partij, de sociaaldemocratische Labour-partij, voerde hij er tot 2017 oppositie. Toen Labour na de verkiezingen van 2017 aan de macht kwam en een regering vormde onder leiding van Jacinda Ardern, werd Hipkins benoemd tot Leader of the House en daarmee verantwoordelijk voor Parlementaire Betrekkingen. Daarnaast werd hij minister van Staatsaangelegenheden en Onderwijs.

In 2020 nam Hipkins, naast zijn eigen functies, gedurende vier maanden de taken waar van de opgestapte minister van Volksgezondheid, David Clark. Hiermee kreeg hij een belangrijke rol in de strijd tegen de coronapandemie in zijn land. Na de verkiezingen van oktober 2020, waarbij de regering werd herkozen, kreeg Hipkins de leiding over een speciaal gecreëerd ministerschap voor COVID-19-bestrijding. Tegelijk behield hij zijn ministerschappen van Onderwijs, Staatsaangelegenheden en Parlementaire Betrekkingen. In juni 2022 werd Hipkins tevens minister van Politie.

Toen partijleider en premier Jacinda Ardern in januari 2023 haar vertrek aankondigde, stelde Hipkins zich verkiesbaar om haar op te volgen. Hij bleek de enige kandidaat en won kort daarna de leiderschapsverkiezingen van de Labour-partij. Op 25 januari 2023 werd hij vervolgens benoemd tot de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland.[1]