Chris Houtman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chris Houtman, 2017

Chris Houtman (Den Haag, 1955) is een Nederlandse schrijver en regisseur.

Carrière[bewerken]

Chris Houtman verhuisde na de middelbare school naar Amsterdam, waar hij deel ging uitmaken van het Lage Landen Cabaret dat in 1977 het Cameretten-cabaretfestival won.

In de periode 1980-1985 was hij als staflid werkzaam bij theater De Engelenbak in Amsterdam en organiseerde daar het wekelijks programma “De Open Bak”. In 1985 had hij de artistieke leiding over het Brederode Festival, een massaal levende geschiedenis event waaraan werd meegewerkt door 600 acteurs. Daarna werkte hij enkele jaren voor de KRO Radio en Televisie, alwaar hij programma’s maakte als “Het Egmond Complex”, “Lekker Weg”, “Cijfers en Letters”, “Applaus”.

Vervolgens stapte hij over naar IDTV, waar hij als scenarioschrijver/regisseur verantwoordelijk was voor spraakmakende BNN programma’s als “Finals” en “Cut!”.

Bij IDTV heeft hij als conceptontwikkelaar en eindredacteur aan de basis gestaan van vele programma’s, zoals “Taxi” (NCRV), “Surinamers zijn beter dan Marokkanen” (NPS), “Spanjer in therapie”, “Dokter Loes” (Luca) (NCRV), enz.

Vanaf 2005 was Houtman werkzaam als freelance televisiemaker. Voor AT5/NPS werkte hij mee aan de serie “West Side”. Verder regisseerde en (co)produceerde hij de RTL4 serie “De medisch Specialist” en “Holland Aan Zee”.

Daarnaast ontplooide hij ook activiteiten als toneelschrijver. Hij schreef en regisseerde de vrije productie “Overgang” die in 2005 en 2006 in tal van Nederlandse schouwburgen te zien was. In 2006 richtte hij de Theaterwerkplaats Bergen op, waar hij een aantal historische locatieprojecten maakte, zoals “Het Mirakel van Bergen”, “Oorlog aan Zee”, “Baduhenna, verdwaald verleden” en “Flower Power”. Voorts was hij betrokken bij de drie Justerland-festivals die plaatsvonden in de zomers van 2011, 2012 en 2013.

Sinds 2016 legt hij zich volledig toe op zijn schrijverschap. In november 2017 verscheen zijn eerste thriller Akte van berouw.

Externe link[bewerken]