Chris Van Den Wyngaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chris Van Den Wyngaert
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Christine Van Den Wyngaert
Geboren 2 april 1952 (Antwerpen)
Nationaliteit Belgisch
Functies
2005-2009
Rechter Joegoslavië-tribunaal
2009-
Rechter Internationaal Strafhof
Lijsten
Rechters van het Internationale Strafhof
Rechters van het Joegoslavië-tribunaal

Christine (Chris) barones Van Den Wyngaert (Antwerpen, 2 april 1952) is een Belgisch jurist, hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit Antwerpen en rechter bij het Internationale Strafhof.

Levensloop[bewerken]

In de jaren 60 trok Van Den Wyngaert met muzikanten Ferre Grignard en Wannes Van de Velde rond als gitariste en zangeres van protestliederen tegen de Vietnamoorlog. Nadien studeerde zij rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1986 was zij observator voor de Mensenrechtenliga bij het proces van Helen Pastoors in Johannesburg.

Op 17 november 2005 legde zij in Den Haag de eed af als permanent rechter van het Internationaal Joegoslavië-tribunaal van de Verenigde Naties. In 2009 werd ze benoemd tot rechter bij het Internationale Strafhof.

Van Den Wyngaert ontving in 2001 een eredoctoraat van de universiteit van Uppsala in Zweden en op 10 december 2006 de Prijs voor Mensenrechten van de Liga voor Mensenrechten. Op 9 december 2009 ontving ze een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel. In 2013 ontving ze een eredoctoraat van de Maastricht University.

Van Den Wyngaert heeft talloze publicaties op haar naam staan, waaronder het basiswerk Strafrecht, strafprocesrecht en internationaal strafrecht in hoofdlijnen (Antwerpen, Maklu, 2011).

Op 8 juli 2013 werd ze voorgedragen voor de titel van barones omwille van het werk dat ze verrichtte als rechter bij het Joegoslavië-tribunaal en bij het Internationaal Strafhof. De persoonlijke titel werd haar verleend op 30 september 2014, onder gelijktijdige verlening van de persoonlijke titel van baron aan haar man voor diens geslachtsnaam.

Externe link[bewerken]