Chris Whitley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chris Whitley
Chris Whitley tijdens een concert in België, 1998
Chris Whitley tijdens een concert in België, 1998
Algemene informatie
Geboren 31 augustus 1960
Overleden 20 november 2005
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1983 - 2005
Genre(s) Bluesrock, Blues, Blue-eyed soul, Twang, Noiserock
Instrument(en) Gitaar, zang, banjo, dobro
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   muziek

Chris Whitley (Houston, 31 augustus 1960 - 20 november 2005) was een Amerikaanse muzikant.

Biografie[bewerken]

Whitley werd geboren in Houston en trok samen met zijn gezin door het Zuidwesten van de Verenigde staten. Vele van zijn ervaringen die hij als kind opdeed verwerkte hij later in muziekteksten. Toen Whitley 11 jaar was scheidden zijn ouders, waarna hij introk bij zijn moeder in Vermont. Hier leerde hij gitaar spelen. Hij maakte zijn school niet af en trok naar New York om daar zijn muziek te gaan promoten.

Hij nam een job in Manhattan en in zijn vrije tijd speelde hij in de straten van New York. De Belg Dirk Vandewiele, die hij ontmoette in Washington Square Park in Lower Manhattan, was dusdanig onder de indruk van zijn gitaarspel en zang, dat hij hem meenam naar België. Op een van zijn optredens in Gent ontmoette hij zijn vrouw Hélène, met wie hij later een dochter Trixie kreeg.

Hij keerde terug naar New York en ging werken in een fotokaderfabriek. Een bevriende fotograaf nam hem mee naar een shoot in een park waar hij de bekende producer Daniel Lanois ontmoette. Lanois nam hem onder zijn vleugels en liet hem een lp opnemen. Whitley brak door met deze lp genaamd "Living with the law".

Dood[bewerken]

In 2005 overleed Whitley ten gevolge van longkanker. Zijn broer, Dan, en zijn dochter, Trixie, maakten het nieuws bekend.