Chris Wood (muzikant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chris Wood

Christopher Gordon Blandford (Chris) Wood (Birmingham, 24 juni 1944 – aldaar, 12 juli 1983) was een Brits muzikant en was met Steve Winwood, Jim Capaldi en Dave Mason oprichter van de rockband Traffic.

Wood speelde voornamelijk fluit en saxofoon, en minder vaak toetsenbord. Ook nam hij een deel van de zang voor zijn rekening, en schreef hij mee aan veel nummers van Traffic. In 1968 speelde Wood op Jimi Hendrix' album Electric Ladyland. Tijdens een tournee met Dr. John ontmoette hij zangeres Jeanette Jacobs, met wie hij van 1969 tot eind jaren 70 getrouwd was. Toen Traffic in 1970 weer bij elkaar kwam, sloot Wood zich opnieuw aan; hij zou blijven tot de band in 1975 uiteenviel. Daarnaast speelde Wood als gastmuzikant op een aantal albums van onder anderen John Martyn (Inside Out) en Small Faces (Autumn Stone).

Wood was langdurig verslaafd aan drugs en alcohol. Hij overleed in 1983 aan longontsteking tijdens de opnamen van zijn soloalbum, dat Vulcan had zullen heten en in 2008 postuum werd uitgebracht door Esoteric Recordings.