Chris Hansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chris hansen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Christopher Edward "Chris" Hansen (Lansing (Michigan), 26 maart 1959) is een Amerikaans journalist/presentator die met zijn programma Dateline NBC Television: To Catch A Predator via een chat, zogenaamd als minderjarige, afspraken maakte met pedoseksuelen om ze vervolgens te confronteren met hun gedrag en de gegevens door te spelen aan de politie.

Wanneer de verdachten naar de afgesproken locatie waren gelokt, werden ze opgewacht door Hansen. Op dat moment was de val dichtgeklapt, want zelfs als ze probeerden te vluchten stond de politie al klaar. Wanneer dit niet het geval was interviewde Hansen de verdachte over diens motieven. Wanneer deze bleef ontkennen werd een uitdraai van de chat gepresenteerd. Uiteindelijk werd onthuld (wanneer de verdachte Hansen niet herkende) dat alles deel uitmaakte van een televisieprogramma en opgenomen en uitgezonden werd. De crew onthulde zichzelf en de geheime camera, waarna de verdachte een verklaring mocht afleggen. Daarna werd hij verzocht het huis te verlaten, waarbij hij door de klaarstaande politie onmiddellijk werd gearresteerd. Ook als verdachten niet komen opdagen worden ze thuis opgezocht en gearresteerd.

Dit liep mis toen een verdachte, Louis Conradt, zelfmoord pleegde. Hij hield ineens op met zijn chatactiviteiten en de politie vermoedde dat hij de truc doorhad en was begonnen belastend materiaal te vernietigen. Toen een SWAT team hem wilde arresteren, schoot hij zichzelf door het hoofd. Dit riep controverses betreffende de show op.

Aan de hand van het resultaat van de onderzoeken van Hansen moest hij bij de rechtbank op 27 juni 2006 getuigen in een rechtszaak van zedenliquidenten. Hij was te gast bij Oprah Winfrey waar hij vertelde over zijn werk en waar je pedofilie aan zou kunnen herkennen. Ook heeft hij een optreden in het satirische programma South Park, met zijn bekende quote: "Why dont you have a seat right over there?"

Het programma Dateline NBC Television won een NBC News Award.