Christel Goltz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Christel Goltz (Dortmund, 8 juli 1912 - Baden bei Wien, 14 november 2008) was een Duits operasopraan, die vooral bekend is door haar rollen uit werken van Richard Strauss, in het bijzonder Salome en Elektra, maar ook uit hedendaagse opera's.

Zij studeerde in München met Ornelli-Leeb en Theodor Schenk, waarmede zij later trouwde. Na een aantal kleinere rollen gezongen te hebben, maakt zij haar officieel debuut in Fürth, als Agathe, in 1935. Zij zong een seizoen in Plauen en maakte nadien haar debuut in de Staatsoper Dresden in 1936, waar zij bleef tot 1950. Zij begon op te treden in de Berlijnse Staatsopera en in de Stadtische Oper Berlin in 1947, en in de Beierse Staatsopera en de Weense Staatsopera in 1950. Vanaf 1951 deed zij ook gastoptredens in Salzburg, Milaan, Rome, Brussel, Parijs, Londen, Buenos Aires en zong in de New York Metropolitan Opera in 1954.

Naast Salome and Elektra, waren haar grootste successen de titelrol in Jenufa, Marie in Wozzeck, de schilderes in Die Frau ohne Schatten, Leonora in Fidelio, Elettra in Idomeneo. Zij creëerde de titelrol in Carl Orffs Antigone en Rolf Liebermanns Penelope.

Zij was een intense zangeres-actrice met een klare en krachtige stem met een breed palet, die ook een aantal Italiaanse partijen zong, zoals Turandot.