Christelijk-sociaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Zie discussie op de overlegpagina.
Dit sjabloon is geplaatst op 7 juni 2018.
Vraagteken

De term christelijk-sociaal wordt in de Nederlandse politiek gebruikt om het sociale karakter van de christelijke levenshouding te typeren.

Met de term christelijk-sociaal wordt het sociale karakter vanuit christelijk perspectief benadrukt. Dit is een andere benadering dan het traditionele links - rechts denken.

Christelijk Sociale Partij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Christelijk-Sociale Partij (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het begrip christelijk-sociaal werd aan het begin van de twintigste eeuw gebruikt door de Christelijk Sociale Partij (CSP). Dit was een protestants-christelijke partij met sociale denkbeelden die bestond van 1907 tot 1926. Deze partij is destijds via de CDU opgegaan in de PvdA.

ChristenUnie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ChristenUnie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De term werd wederom gebruikt door de Nederlandse politicus André Rouvoet om het karakter van zijn partij de ChristenUnie te typeren. De kleine christelijke partijen GPV, RPF en SGP werden in het verleden vaak samengevat onder de noemer "klein (christelijk) rechts". De ChristenUnie wordt sinds haar ontstaan uit GPV en RPF in 2001 echter nogal eens als een linkse partij bestempeld. Wanneer thema’s als asielbeleid, milieubeleid en sociale zekerheid aan de orde zijn, wordt vaak opgetrokken met de partijen PvdA, GroenLinks en SP.

Zie ook[bewerken]