Christelijke wijk (Jeruzalem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Christelijk kwartier)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christelijke wijk
Wijk van Jeruzalem
Christelijke wijk (Jeruzalem)
Christelijke wijk
Kerngegevens
Gemeente Jeruzalem
Coördinaten 31° 46′ 43″ NB, 35° 13′ 46″ OL
Oppervlakte 19,2 ha.  
Inwoners (2015) 4260[1]
Detailkaart
Kaart van Christelijke wijk
Locatie van de Christelijke wijk in de Oude Stad

De Christelijke wijk (ook Christelijk Kwartier) (Hebreeuws: הרובע הנוצרי Ha'Rova Ha'Notzrí, Arabisch: حارة النصارى Harat al-Nasarí) is een van de vier traditionele wijken van de Oude Stad, het stadscentrum van Jeruzalem. De andere drie zijn: de Joodse wijk, de Islamitische wijk en de Armeense wijk.

De Christelijke wijk is het noordwestelijke gedeelte van de Oude Stad. De buitengrens loopt van de Damascuspoort in het noorden waar het grenst aan de Islamitische wijk, langs de oude noordelijke muur naar de Nieuwe Poort en vervolgens langs de oude westelijke muur zuidwaarts naar de Jaffapoort waar het grenst aan de Armeense wijk. In de Christelijke wijk bevinden zich ongeveer 40 christelijke heilige plaatsen. Een ervan is de Heilig Grafkerk, die een van de heiligste plaatsen binnen het christendom wordt genoemd.

Heilig Grafkerk (1885)

De Heilig Grafkerk vormt het hart van de wijk. Rond de kerk liggen andere kerken en kloosters. Grote delen van de wijk zijn bezit van het Grieks-orthodox patriarchaat, het Latijns patriarchaat en het franciscaner klooster San Salvatore. De meeste bouwwerken hebben een religieus, toeristisch, of educatief karakter, zoals de lutherse school. In de wijk liggen betrekkelijk weinig woonhuizen. De meeste woonhuizen liggen in het zuidoostelijke gedeelte van de wijk.

Zie de categorie Christian Quarter, Jerusalem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.