Windesheim (onderwijsinstelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Windesheim
Windesheim Zwolle 2013.jpg
Algemeen
Locatie Zwolle
Opgericht 1986
Type Hogeschool
Denominatie christelijk
Bevoegd gezag College van Bestuur
Personen
Leerlingen 20.500
Overig
Afkorting Windesheim
Website http://www.windesheim.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Windesheim is een instelling voor hoger beroepsonderwijs (hbo) in Zwolle. Het is de grootste aanbieder van hoger onderwijs in Noordwest-Overijssel met ruim 20.500 studenten, duizenden cursisten en 2.000 medewerkers in de vestigingsplaatsen Zwolle en Almere. De organisatie handelt vanuit een christelijke oorsprong en cultuur.

De hogeschool biedt onderwijs op het gebied van Economie, Marketing, Communicatie en Journalistiek, Gezondheidszorg, Gedrag en Maatschappij, Sport, Onderwijs, Theologie, Techniek, Informatica, Logistiek en Rechten. De instelling verzorgt tevens post-HBO-opleidingen, cursussen, masteropleidingen en trainingen. De organisatie is als kenniscentrum actief op het vlak van onderzoek, onderwijs en ondernemen. Windesheim Flevoland, gevestigd in Almere, maakt sinds 2010 deel uit van de hogeschool.

Geschiedenis[bewerken]

Windesheim is ontstaan in 1986 door het samengaan van de sociale academie en de Academie voor de Journalistiek in Kampen, de academie voor lichamelijke opvoeding in Arnhem en de lerarenopleiding, de heao, de hts, de pabo en opleidingen verpleegkunde, HBO-J en informatica in Zwolle. Dit conglomeraat is vervolgens een bestuurlijke fusie aangegaan met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), waarbij het College van Bestuur gedeeld werd, en beide instellingen uitgingen van de Vereniging VU-Windesheim. Deze constructie is in 2012 weer verlaten.

In 2005 en 2006 heeft Windesheim het Nederlands Bijbelinstituut en de opleidingen van de Pedagogisch Technische Hogeschool overgenomen.

Externe link[bewerken]