Windesheim (onderwijsinstelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Windesheim
Windesheim Zwolle 2013.jpg
Algemeen
Locatie Zwolle
Opgericht 1986
Type Hogeschool
Denominatie christelijk
Bevoegd gezag college van bestuur
Personen
Docenten 1800
Leerlingen 20.300
Overig
Afkorting Windesheim
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Windesheim is een instelling voor hoger beroepsonderwijs (hbo) in Zwolle. De organisatie handelt vanuit een christelijke oorsprong en cultuur. Windesheim is de grootste aanbieder van hoger onderwijs in Noordwest-Overijssel.

De hogeschool biedt onderwijs op het gebied van Economie, Marketing, Communicatie en Journalistiek, Gezondheidszorg, Gedrag en Maatschappij, Toegepaste Gerontologie, Pedagogisch Management Kinderopvang, Sport, Onderwijs, Kunst en Theologie, Techniek, Informatica, Logistiek en Rechten. De instelling verzorgt tevens post-hbo- en masteropleidingen en trainingen. De organisatie is als kenniscentrum actief op het vlak van onderzoek en maatschappelijke dienstverlening.

Windesheim Flevoland, gevestigd in Almere, maakt sinds 2010 deel uit van de hogeschool.

Geschiedenis[bewerken]

Windesheim is ontstaan in 1986 door het samengaan van de sociale academie en de Academie voor de Journalistiek in Kampen, de academie voor lichamelijke opvoeding in Arnhem en de lerarenopleiding, de heao, de hts, de pabo en opleidingen verpleegkunde, HBO-J en informatica in Zwolle. Dit conglomeraat is vervolgens een bestuurlijke fusie aangegaan met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), waarbij het College van Bestuur gedeeld werd, en beide instellingen uitgingen van de Vereniging VU-Windesheim. Deze constructie is in 2012 weer verlaten.

In 2005 en 2006 heeft Windesheim het Nederlands Bijbelinstituut en de opleidingen van de Pedagogisch Technische Hogeschool overgenomen.

Opleiding journalistiek[bewerken]

De hbo-opleiding journalistiek van Windesheim is gehuisvest in het X-gebouw. Dit transparante complex staat langs de spoorlijn Zwolle-Amersfoort en wordt gedeeld met opleidingen op het gebied van Communicatie, Economie, Management en Recht. Er zijn moderne radio- en televisiefaciliteiten. Ook is er een mediacafé voor studiegerelateerde activiteiten.

De opleiding ontstond uit de Christelijke Academie voor Journalistiek (CAJ) die in 1981 in Kampen werd opgezet. Het was een initiatief van christelijke journalisten die een alternatief wilden bieden voor de School voor Journalistiek in Utrecht. Na de fusie met Windesheim is de opleiding naar Zwolle verhuisd. In 1989 betrok de opleiding een eigen onderkomen op de campus, gebouw D.

Externe link[bewerken]