Christen Købke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christen Købke
Zelfportret (ca. 1833)
Persoonsgegevens
Volledige naam Christen Schjellerup Købke
Geboren 26 mei 1810
Overleden 7 februari 1848
Geboorteland Denemarken
Beroep(en) Schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Christen Schjellerup Købke (Kopenhagen, 26 mei 1810 — aldaar, 7 februari 1848) was een Deens schilder.[1] Hij geldt als een van de belangrijkste exponenten van de Deense Gouden Eeuw

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Købke was een zoon van Peter Berendt Købke en Cecilie Margrete. Hij groeide op in het fort Kastellet, waar zijn vader bakker was. Als jongen van elf jaar kreeg hij reuma. Hij schetste veel in die tijd en besloot later kunstenaar te worden. Hij studeerde aan de Koninklijke Deense Kunstacademie. Hij had er tekenlessen bij C. A. Lorentzen en studeerde na diens overlijden onder Christoffer Wilhelm Eckersberg. In 1831 en 1833 won hij een zilveren medaille van de Academie. Een bekend werk van hem is het schilderij dat hij in 1835 maakte van Slot Frederiksborg.

In 1838 ging Købke met een beurs van de Academie naar Italië. Hij reisde door het land en schilderde veel in de open lucht. In 1840 ging hij terug naar Denemarken. Købkes werk miste al snel de nodige inspiratie. In 1844-1845 hielp hij mee bij de aankleding van het Thorvaldsens Museum en Købke overwoog decoratieschilder te worden. In 1846 deed hij een poging om lid te worden van de Academie, maar zijn werk werd afgewezen. Hij overleed twee jaar later aan een longontsteking.

Schilderijen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Christen Købke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.