Christendemocratische Organisatie van Amerika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christendemocratische Organisatie van Amerika
Organización Demócrata Cristiana de América (ODCA)
Oprichters in 1947
Oprichters in 1947
Geschiedenis
Opgericht 23 april 1947
Structuur
Voorzitter Jorge Ocejo Moreno Vlag van Mexico Mexico
Plaats Montevideo
Aantal leden 26 (+ 8 waarnemers)
Media
Website http://www.odca.cl/

De Christendemocratische Organisatie van Amerika (Spaans: Organización Demócrata Cristiana de América, ODCA) is een organisatie die bestaat uit christendemocratische partijen of partijen die deels het christendemocratische gedachtegoed aanhangen in Zuid-Amerika.

Stichtingsgeschiedenis[bewerken]

De ODCA werd op 23 april 1947 opgericht tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van verschillende Zuid-Amerikaanse christendemocratische partijen in Montevideo, Uruguay. De oprichters bepleitten een derde weg tussen het kapitalisme enerzijds en het staatssocialisme anderzijds. Ook zocht men een middenweg tussen het individualisme en het collectivisme. In een verklaring (Verklaring van Montevideo) tijdens de oprichtingsvergadering verwierp men totalitaire ideologieën, in het bijzonder het "neofascisme" (zoals zich dat manifesteerde in het peronisme in Argentinië) en het "communisme". Hoewel de oprichters zich beriepen op Europese christendemocratische leiders als Alcide De Gasperi (Italië), Konrad Adenauer (Bondsrepubliek Duitsland) en Robert Schuman (Frankrijk), bekeken zij de ontwikkelingen aldaar toch kritisch. Sterker nog dan de Europese christendemocratie lieten de oprichters zich leidden door het denken van de Franse filosoof Jacques Maritain, een van de grondleggers van het moderne christelijk humanisme.

Sinds 1961 is de ODCA lid van de Christendemocratische Internationale (thans Centrumdemocratische Internationale genoemd).

Aangesloten partijen[bewerken]

Waarnemers[bewerken]

Zie ook[bewerken]