Christendom in Syrië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De christenen in Syrië vormen 10% tot 15% van de Syrische bevolking.[1]

De meeste christenen in Syrië behoren tot de Grieks-Orthodoxe Kerk van Antiochië, gevolgd door de Grieks-Katholieke Kerk, de Syrisch-Orthodoxe Kerk en de Armeens-Orthodoxe Kerk.[2] Daarnaast zijn er kleinere christelijke denominaties zoals de protestanten, Syrisch-katholieken, Chaldeeuws-katholieken, maronieten en nestorianen (Assyriërs). Het grootste deel van de christenen in Syrië is gearabiseerd. Slechts een deel is erin geslaagd om de inheemse Aramese identiteit te behouden. Het gaat hierbij voornamelijk om leden van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, de Syrisch-Katholieke Kerk en de inwoners van Maaloula.

De Arameeërs behoren tot de eerste volkeren die massaal tot het christendom overgingen. Nadat ze zich bekeerden tot het christendom in de eerste eeuw namen de Arameeërs de Griekse term ‘Syriërs’ (Suryoye) over als zelfaanduiding. De termen Syriërs en Arameeërs worden vaak als synoniemen gebruikt. In de NBG Bijbelvertaling spreekt men van de Arameeërs, in de Statenvertaling van Syriërs. Verwarring begon te ontstaan na de oprichting van de moderne Arabische staat Syrië (1946). Tot die tijd was de term Syriërs louter bestemd voor Arameeërs. De Arabische (islamitische) inwoners werden tot de oprichting van de moderne staat Syrië niet als Syriërs aangeduid.[3] Het Nederlandse woord ‘Syrisch’ betreft dus twee onderscheiden zaken: enerzijds het – christelijk-Aramese - geestelijk erfgoed dat verder reikt dan het land Syrië, anderzijds alles wat met het land Syrië te maken heeft.[4]

Het aandeel van christenen in de bevolking van Syrië ten opzichte van 1946 is sterk teruggelopen. Vanaf 1960 kwam dit voornamelijk door emigratie, vanaf 2011 door de Syrische Burgeroorlog. Met name de christenen in het in die oorlog door terreurgroep Islamitische Staat veroverde gebied ('het IS-kalifaat') werden zwaar getroffen; ze ontvluchtten hun gebied of werden vermoord. Hun kerken werden verwoest of tot moskeeën omgebouwd.

Aantal christenen in Syrië naar denominatie[bewerken | brontekst bewerken]

Aantal christenen in Syrië naar denominatie[2]
Grieks-orthodox (Antiocheens) 875.000
Grieks-katholiek (Melkitisch) 310.000
Syrisch-orthodox 89.000
Syrisch-maronitisch 35.000
Syrisch-katholiek 30.000
Armeens-orthodox 30.000
Chaldeeuws-katholiek 15.000
Protestanten 12.000
Assyrische Kerk & Kerk van het Oosten 10.000
Totaal 1.406.000